"Papa ima poziv, želi da dođe u Srbiju, bez reči o Tačiju"

Papa Franja želi da poseti Srbiju, a Vatikan i Beograd će odrediti momenat kada će se to dogoditi, kaže apostolski nuncije u Srbiji nadbiskup Lučano Surijani.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2016.

13:42

Getty Images

Pitanje posete pape Franje Srbiji ponovo je otvoreno nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači, posle prijema kod poglavara Rimokatoličke crkve, rekao da ga je papa obavestio da "namerava da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu".

Vatikan ne priznaje nezavisnost Kosova.

Apostolski nuncije u Beogradu za Tanjug kaže da "nema komentar" na tu Tačijevu izjavu, a u odgovoru na druga Tanjugova pitanja, vezana za odnose Svete stolice i Srbije, kaže da je predsednik Srbije pozvao papu Franju da poseti Beograd i da bi papa želeo da dođe.

"Dakle, postoji poziv i volja pape da dođe, tako da će srpske vlasti i Sveta stolica odrediti pogodan momenat za to", naveo je predstavnik Vatikana u Beogradu.

Surijano je dodao da o papinoj poseti Srbiji nije razgovarao s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Mediji navode da bi papa Franja trebalo da poseti Beograd i Prištinu u narednih 12 meseci.

Papa je, prema pisanju lista "Danas", dobio poziv premijera Aleksandra Vučića da dođe u prvu zvaničnu posetu Beogradu i voljan je da to učini, a, kako tvrdi taj list, ni SPC se ne protivi tom pozivu.

Kad je reč o Tačijevoj izjavi, "Politika" podseća da to nije prvi slučaj da zvaničnici Prištine traže od Vatikana da preinači svoj stav prema nepriznavanju Kosova, pa i da najavljuju da će do toga doći, te navode da treba sumnjati da će takav istup dovesti do bilo kakve suštinske promene u odnosu na stav Vatikana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: