Hilari i zvanično prva žena kandidat za predsednika

Hilari Klinton je i zvanično postala prva žena kandidat za predsednika SAD pošto je na konvenciji demokrata u Filadelfiji prihvatila nominaciju.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

07:50

Hilari i zvanično prva žena kandidat za predsednika
Foto: Tanjug

Ona je poručila da će biti predsednik "svih Amerikanaca" i da su su ovi izbori vreme kada treba da se "podvuče crta".

"Biću predsednik demokrata, republikanaca, i onih koji su nezavisni. Onih koji se bore, teže nečem i postižu uspeh. I onih koji budu glasali za mene, kao i onih koji ne budu. Za sve Amerikance", istakla je Klinton u govoru poslednje konvencije Demokratske stranke u Filadelfiji, prenele su agencije.

Klinton je navela da je njena prevashodna misija kao predsednika da stvori nove mogućnosti i više radnih mesta, uslove u kojima će plate da rastu, kao i da se suoči sa nedvosmislenim odlukama u borbi protiv neprijatelja, pretnji i nemira širom sveta i kod kuće.

To će biti, kako je navela, njen zadatak "od prvog do poslednjeg dana".

"Jasno nam je sa čim je naša zemlja suočena. Ali se ne bojimo", istakla je ona.

Klinton se obratila i razočaranim pristalicama svog predizbornog rivala u redovima Demokratske stranke Bernija Sandersa, ponudivši im "maslinovu grančicu" i poručivši im da je "čula njihov glas".

Osvrnuvši se na svog republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, ona je odbacila njegovu mračnu sliku o SAD i opisala ga kao opasnog i nestabilnog, istakavši da "tužna istina glasi da nema drugog Donalda Trampa i to je to".

"On želi da nas podeli od ostatka sveta, jedne od drugih. Želi da se plašimo za budućnost i da se plašimo jedni drugih", poručila je Klinton, dodavši da je "dosta bilo bombastičnih izjava nekoga ko ne nudi istinske promene".

Ona je rekla i da Amerikanci ne bi trebalo da veruju kandidatu koji tvrdi da sve može sam.

Klinton - bivša američka prva dama, senator i državni sekretar, je pre dva dana nominovana za Belu kuću.

Ona je, nadmašivši rivala Sandersa i osvojivši nominaciju, napravila veliki korak na svom putu da postane prva žena predsednik SAD, prenela je agencija AFP.

CNN je danas objavio da je Klinton prihvatila demokratsku nominaciju "s poniznošću, odlučnošću i bezgraničnim poverenjem u obećanje Amerike", zauzevši svoje mesto u isotriji kao prva žena-kandidat za predsednika.

U noći prepunoj emocija, Klinton je izjavila da "kada nema plafona, samo je nebo granica".

Na jučerašnjoj konvenciji okupljenima se obratila i Čelzi Klinton, opisavši Hilari kao majku i baku koja u svom političkom životu nalazi vremena i da svojoj unici, kao što je nekada kćerki, čita priče za laku noć.

Šezdesetosmogodišnja bivša državna sekretarka je na kraju četvorodnene konvencije u Filadelfiji, držeći ruku na srcu, uz oduševljene usklike hiljada delegata, poručila da joj je celog života bio cilj da Amerikancima obezbedi mogućnost da iskoriste svoj talenat i ambicije kako bi nacija postala jača.

AP prenosi da je Klintonova sinoć govorila pred verovatno najbrojnijom televizijskom publikom koju će imati do predsedničkih debata, što znači da su mnogi Amerikanci sinoć prvi put čuli njenu agendu.

"Iznela sam svoju strategiju za borbu protiv Islamske države. Gađaćemo im svetilišta iz vazduha i podržati lokalne snage na kopnu. Pojačaćemo obaveštavanje da bismo mogli da detektujemo i sprečimo napade. Osujetićemo im pokušaje na internetu da dopru do mladih ljudi u našoj zemlji i radikalizuju ih. To neće biti ni lako bi brzo, ali nema greške - pobedićemo", poručila je ona.

Klinton je rekla i da će zajedno sa Sandersom raditi na uvođenju besplatnog višeg školovanja za pripadnike srednje klase.

Takođe je obećala da će u prvih 100 dana vlasti, ako bude izabrana na čelo zemlje, raditi na najvećem investiranju od Drugog svetskog rata u nove, dobro plaćene poslove, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: