Bregzit meša karte: SRB pred vratima EU dok HR drži ključ?

Hrvatska će predsedavati Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine, odlučio je Savet EU, a te godine bi Srbija trebalo da okonča sve pregovore sa Unijom.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

12:55

Bregzit meša karte: SRB pred vratima EU dok HR drži ključ?
Foto: Thinkstock

Premijer u tehničkoj vladi Aleksandar Vučić rekao je nedavno da tad članice EU treba političkom odlukom da se izjasne o otvaranju vrata Srbiji. I baš tada Hrvatska, koja je dosad komplikovala otvaranje poglavlja Srbije u pregovorima sa EU, će "uskočiti" umesto Finske.

Redosled predsedavanja EU pomerio se za šest meseci unapred jer je nakon referendumske odluke o izlasku Velike Britanije iz EU, vlada u Londonu odustala od predsedavanja Unijom u drugoj polovini 2017. godine.

Sada je odlučeno da će umesto Britanije u drugoj polovini sledeće godine predsedavati Estonija, čije je predsedništvo ranije bilo predvidjeno za prvu polovinu 2018

Nakon Estonije predsedaće Bugarska u prvoj polovini 2018, zatim Austrija u drugoj polovini te godine, a Rumunija i Finska predsedaće tokom 2019. godine.

Podsetimo, Srbija je dosad otvorila četiri od 35 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU. Krajem 2015. godine otvorena su poglavlja 32 i 35, a 18. jula ove godine i poglavlja 23 i 24.

Nakon dugih priprema za otvaranje poglavlja 23 i 24 i izradu akcionih planova za ispunjavanje uslova, koji su bili uslov za njihovo otvaranje, praktično sve članice Unije su smatrale da ova poglavlja treba otvoriti u junu, ali je Hrvatska to blokirala.

Pregovaračka pozicija svih 28 članica Unije usaglašena je tek krajem juna, uz pritisak dela članica poput Nemačke i Holandije da se u pregovore ne mogu uključivati bilateralne teme koje nisu deo pravne tekovine EU.

Hrvatska je tražila da Srbija promeni zakon o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine, iako skoro istovetne zakone o univerzalnosti pravosudne nadležnosti za ratne zločine ima i jedanaest država EU, dok se jedan zahtev odnosio na odštetu za žrtve ratnih zločina.

Pregovaračka pozicija EU je u manjoj meri izmenjena da bi se zadovoljili zahtevi Zagreba, prenela je Beta.

"U političkom smislu smo zadržali naše političke stavove i odbranili nacionalno i državnodostojanstvo i ni sa kim nismo bili ni u kakvom sukobu", rekao je Vučić na dan otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je rekao da po otvaranju ključnih poglavlja vezanih za vladavinu prava, sledi težak posao od više godina, ali je primetio da će se ubrzo otvarati i nova poglavlja, kako je to najavio i evropski komesar Johanes Han.

Pročitajte još:

"Jutarnji": Iza kulisa hrvatske rampe Srbiji na putu ka EU

Prema istraživanju Instituta za evropske poslove "Srbija posle Bregzita - gde građani vide Srbiju", većina građana Srbije smatra, i pored izlaska Velike Britanije, da treba nastaviti evrointegracije, javio je Tanjug.

Rezultati pokazuju da je to mišljenje 53 odsto anketiranih građana, a jedan od podataka je i da stanovnici Srbije više podržavaju nemačku politiku od britanske u novonastaloj situaciji u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: