Đinping: Kina podržava napore Srbije za ulazak u EU

Kineski predsednik Si Đinping je posle potpisivanja Zajedničke izjave sa predsednikom Srbije rekao da Kina podržava napore za pridruživanje Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Subota, 18.06.2016.

12:18

Đinping: Kina podržava napore Srbije za ulazak u EU
screenshot

“Srpska istorija je duga, kao i kultura... Narod je jako ljubazan i sve je to na narod Kine ostavilo jako dubok utisak. Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner. Takođe, postoji istorijska potvrda ovakvih odnosa i Kina želi da nastavi da produbljuje odnose sa Srbijom i da ona nastavi da bude pouzdan partner“, rekao je Đinping.

Prema njegovim rečima, Srbija i Kina se razumeju i daju podršku jedna drugoj.

“Srbija je prva zemlja sa kojom je Kina ušla u odnos strateškog partnerstva. Potpisali smo seriju memoranduma i sporazum o uzajamnoj saradnji. To je sve ono što spada u kontektst već uspostavljenog strateškog partnerstva“, dodao je Đinping.

Kineski lider smatra da će njegova poseta doprineti daljem razvoju odnosa dve zemlje.

“Naša ideja je da se bar jednom godišnje predsednici sastaju, kako bi se zajednički produbili odnosi koji se tiču sveobuhvatnih aspekata, kao i da bi se proširila saradnja na vojnom i drugim poljima. KIna će podržati napore Srbije za ulazak u Evropsku uniju. Kina se zalaže za to da obe strane podjednako budu faktori stabilnosti na međunarodnom planu. Srbija se nalazi na putu “Jedan pojas, jedan put“ i na tom putu ima značajnu ulogu. To je pozitivna platforma koja će pomoći da se ojača i produbi odnos dva naroda. Naša namera je da se odnosi strateškog partnerstva Kine i Srbije podignu na viši nivo“, zaključio je Đinping.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: