Sreda, 25.05.2016.

13:20

Švedska ne odustaje od Asanža

Švedski okružni sud podržao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža, ocenivši da njegov boravak u ambasadi Ekvadora u Londonu nije ekvivalent pritvoru.

Izvor: Tanjug

Švedska ne odustaje od Asanža
GettyImages

Švedske vlasti raspisale su poternicu za osnivačem Vikiliksa kako bi ga ispitale povodom tvrdnji da je 2010. godine izvršio silovanje, što on negira.

Prošle godina švedski Vrhovni sud je odbacio prethondnu žalbu Asanža u kojoj je tražio da mu se ukine rešenje za pritvor.

Posle saopštenja komisije UN da je njegov boravak u ambasadi ravan arbitrarnom pritvoru, Asanžovi advokati su ponovo u feburaru tražili od Okružog suda u Stokholmu da ukine nalog za hapšenje.

"Za razliku od Radne grupe UN za arbitrarni pritvor, okružni sud ne smatra da je Asanžov boravak u ambasadi Ekvadora u Londonu neka vrsta pritvora," saopštio je je sud, prenosi Rojters.

Sud, kako se navodi u obrazloženju, smatra da još uvek verovatno postoji razlog za sumnju protiv Asanža za silovanje i da postoji rizik da će otputovati ili na neki drugi način izbeći suđenje i kaznu.

Asanžov advokat u Švedskoj je rekao da će se verovatno žaliti na ovu odluku.

Kompjuterski haker koji je ozlojedio američke vlasti objavljivanjem stotina hiljada poverljivih diplomatskih telegrama zatvoren je u ambasadi Ekvadora od juna 2012. godine kako bi izbegao istragu o silovanju u Švedskoj.

On kaže da se plaši izručenja SAD gde je protiv njega pokrenuta krivična istrga zbog Vikiliksa.

Vikiliks je 2010. godine objavio više od 90,000 tajnih dokumenaa o američkoj kampanji u Avganistanu a potom gotovo 400,000 vojnih izveštaja o operacijama u Iraku.

Nakon toga objavljeni su i milioni diplomatskih telegrama još od 1973. na ovamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: