U novoj turskoj vladi novi samo premijer i ministar za EU

Novoimenovani turski premijer Binali Jildirim objavio je novi sastav vlade dva dana nakon što mu je predsednik Redžep Erdogan poverio mandat za formiranje vlade

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

11:48

U novoj turskoj vladi novi samo premijer i ministar za EU
Foto: Tanjug

U novom Kabinetu zadržana je većina ključnih ministara, osim ministra za pitanja Evropske unije.

Tako je Mevlut Čavušoglu ostao ministar spoljnih poslova, Efkan Ala ministar unutrašnjih poslova, a Bekur Bozdag je i dalje na čelu Ministarstva pravde, dok je Mehmet Simsek i u novom sastavu Kabineta potpredsednik vlade zadužen za ekonomiju, prenosi AFP.

Najveću promenu predstavlja, međutim, izbor novog ministra za pitanja EU, pošto je Jildirim na to mesto imenovao portparola vladajuće stranke Omera Čelika umesto Volkana Bozkira koji je do sada bio na toj dužnosti.

Erdogan je danas odobrio novu vladu koju je njemu lojalni saveznik formirao uz obećanje da će sprovesti ustavne reforme kojim će se proširiti predsednička ovlašćenja, prenosi AP.

Jildirim, koji je na čelu vlade zamenio Ahmeta Davutoglua, imena članova novog Kabineta objavio je danas, posle sastanka sa Erdoganom.

Turski predsednik je danas domaćin Svetskom humanitarnom samitu u Istanbulu, ali je nakratko napustio taj skup i vratio se u Ankaru kako bi odobrio Jlidirimovu vladu, navodi američka agencija.

Erdogan je Jildirimu (60) u nedelju poverio mandat da formira novu vladu, nakon što je Davutoglu podneo ostavku na tu dužnost usled razilaženja sa predsednikom po nizu pitanja, uključujući manjak Davutogluovog entuzijazma kad je reč o izmenama Ustava kako bi se predsedniku, koji ima pretežno ceremonijalnu funkciju, dodelila i izvršna ovlašćenja, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: