Svetski lideri pozvali na hitnu primenu primirja u UKR

Lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine pozvali su da se što je pre moguće primeni mirovni sporazum, koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

08:13

Svetski lideri pozvali na hitnu primenu primirja u UKR
Foto: Beta/AP, arhiva

Sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga na tom području su se intenzivirali.

Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko su se sinoć u telefonskom razgovoru "prisetili svoje posvećenosti primeni Sporazuma iz Minska i odlučnosti da urade sve kako bi obezbedili da on bude primenjen što je moguće pre", navodi se u saopštenju Olandovog kabineta.

Sporazum iz Minska, potpisan u februaru 2015. uz posredovanje francuske i nemačke vlade, a u prisustvu ruskog predsednika Putina, predviđa prekid vatre na istoku Ukrajine, kao i niz drugih političkih, ekonomskih i društvenih mera za okončanje sukoba na tom području.

Poziv svetskih lidera za primenu primirja je upućen nakon što je u napadu proruskih snaga na istoku Ukrajine, gde kršenja prekida vatre traju neprekidno od potpisivanja sporazuma, poginuo jedan ukrajinski vojnik, a trojica su povređena.

Porošenko, Merkelova, Oland i Putin su takođe pozvali na hitan prekid neprijateljstava.

"Oni su ukazali na važnost primene svih neophodnih mera za učvršćenje prekida vatre na istoku Ukrajine, počev od povlačenja oružja sa fronta i planiranja povlačenja oružaih snaga", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: