Rusija: Nešto vojske smo povukli, skroz tek kada padne ID

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je ruska vojska iz Sirije povukla oko 30 aviona i znatan deo osoblja.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

15:44

Rusija: Nešto vojske smo povukli, skroz tek kada padne ID
Foto: GettyImages

Međutim, kako kaže, potpuno povlačenje zavisi od "likvidacije" Islamske države i Nusra fronta.

Konašenkov je rekao da su među povučenim avionima svi "Su-25" i dodao da je ostao neophodan broj aviona u bazi Hmeimim da bi se "obezbedila kontrola sprovođenja primirja i izvodili vazdušni napadi na mete Islamske države i Nusra fronta", prenosi Tass.

On je naveo da teroristi iz Nusra fronta, koji kao i Islamska država nisu obuhvaćeni sporazumom o primirju, nastavljaju provokacije s ciljem da pojačaju tenzije u severnim delovima provincije Latakija i u gradu Alep.

Konašenkov je rekao da prisustvo Rusije u Siriji zavisi od toga kada će biti uništeni Islamska država i Nusra front u toj državi.

"Oni još kontrolišu znatne delove sirijske teritorije", istakao je Konašenkov.

Konašenkov kaže da je ruska avijacija izvela 87 poletanja u prethodna četiri dana za napade na mete Islamske države u provincijama Raka i Dair ez-Zaur.

Portparol ruskog ministarstva odbrane je dodao da bi uništenje terorista u Siriji bilo brže ako bi se okončalo dostavljanje pomoći preko granice iz Turske.

"Najproblematičnija oblast je sada na severu Sirije, blizu Alepa i posebno na sirijsko-turskoj granici. Odatle teroristi, kako smo više puta naveli, dobijaju ljudstvo i materijal. Ako ti izvori presuše, verujem da bi se sve događalo brže", rekao je Konašenkov.

On je rekao i da su vojske SAD i Rusije postigle potpuno uzajamno razumevanje o organizaciji letova nad Sirijom.

"S našim kolegama dogovorena je razmena podataka o tome gde se i kako organizuju letovi. Sve je regulisano po tom pitanju", rekao je Konašenkov.

Moskva i Vašingtron su prošle godine potpisali memorandum o bezbednosti letova nad Sirijom kako bi se izbegli incidenti između vazdušnih snaga Rusije i međunarodne koalicije koju predvode SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: