Četvrtak, 14.04.2016.

16:51

B92 u Makedoniji: Napeto zbog abolicije

Neredi u Makedoniji se nastavljaju. Studenti su okupirali Pravni fakultet u Skoplju zbog odluke predsednika da amnestira odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Izvor: Beta

B92 u Makedoniji: Napeto zbog abolicije
Foto: Tanjug/AP

Kakva će biti sudbina makedonskog Specijalnog tužilaštva?

Ovo tužilaštvo je formirano na osnovu dogovora četiri najveće partije u Makedoniji, a pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, da bi se ispitali navodi opozicije o zloupotrebama policije i tajnih službi, koji se pominju u prisluškivanim razgovorima.

I dok se nakon najnovijih odluka državnog vrha spekuliše da bi Tužilaštvo možda moglo da bude rasformirano, u Tužilaštvu kažu da nastavljaju sa radom

"Zakonska obaveza Tužilaštva je da se obezbede dokazi za pribavljenu korist koja u skladu sa zakonom mora da bude konfiskovana. Moram da istaknem da Rebublika Makedonija ima ratifikovane najznačajnije međunarodne instrumente vezano za suzbijanje transnacionalnog organizavanog kriminala ,u kojem se nalaze obaveze koje nalažu primenu mere konfiskacije", kaže Katica Janeva, makedonska sepcijalna tužiteljka.

Nezdovoljstvo zbog odluke predsednika Ivanova da abolira aktuelne i bivše političare u aferi "prisluškivanje" ne prestaje.

Grupa studenata okupirala je Pravni fakultet i traže ostavku predsednika.

Analitičari kažu da se situacija može prevazići samo nekim novim dogovorom.

"Odluka je politički jasna, to je brutalno spasavanje mafije na vlasti u momentu kada je Tužilaštvo krenulo putem bez povratka. Tu je sada đavo odneo šalu i to se vidi gde će to da završi i da li će oni završiti u sudskom postupku, bez obzira što sud pruža otpor, odbija, on neće moći da pruža taj otpor beskonačno. Stvari će završiti sa nekim procesima i zatvorom praktično za ove ljude. Tu su ljudi koji su 16,- puta pomilovani ovim gestom", kaže analitičar Ljubomir Frčkovski.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je političke partije i građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, ističući da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

Han je na Tviteru napisao da je odgovornost političara da se vrate za pregovarački sto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: