"Srbija ne može da služi kao vreća za udaranje"

Srbija ne može da služi kao "vreća za udaranje" predstavnicima kosovskih institucija u prilikama kao što je sednica Saveta bezbednosti UN.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2016.

07:00

Default images

To je poručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, istakavši da se Beograd ne boji i da je to što pregovara sa Prištinom, naša snaga, a ne slabost.

"Koliko god Srbija pokušava da pruži ruku, nemamo kome da je pružimo", rekao je Dačić, u oštrom tonu reagujući na izlaganje kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku na sednici SB UN o Kosovu.

Navodeći da izjave kao što su Čitaku ne doprinose poverenju, već nas vraćaju unazad, šef srpske diplomatije je naglasio da nije čuo da je Čitaku rekla i jednu jedinu rečenicu o temi sednice, a to je stanje na Kosovu sada.

"Srbija nije prisutna na Kosovu od 1999. Pa kakve veze Srbija ima sa vašim unutrašnjim problemima? Vi delite lekcije Srbiji, a znate šta se desilo sa svedocima u slučaju Haradinaj pred Haškim tribunalom. Više nisu živi. Pa je li to saradnja sa Haškim tribunalom?", rekao je Dačić.

On je kritikovao Čitaku jer govori o zločinima, ali ne govori o zločinima protiv Srba.

"Govorite i o tome da Srbi maltene nisu ni živeli na Kosovu, da su to bili vojnici i policajci. Pa kako možete tako da govorite? Dobro znate da su Srbi pre nekoliko vekova bili većina na Kosovu, to su istorijske činjenice", naglasio je Dačić obraćajući se Vljori Čitaku.

On je podsetio da se na Kosovu nalazi veliki broj srpskih istorijskih, verskih i kulturnih spomenika što, kako je rekao, i Čitaku dobro zna.

"Šta hoćete da kažete - da 200.000 Srba ne treba da se vrate na Kosovo? Nemate pravo to da kažete. Kosovo nije ni vase ni moje, ni albansko ni srpsko, već onih koji tamo žive, tj. građana Kosova, a to su i Srbi", istakao je sef srpek diplomatije.

On je upitao Čitaku i da li, kada govori o nacionalnim manjinama u Srbiji, hoće da kaže da u Srbiji živi kosovska nacionalna manjina.

"A živi albanska. Ne može da bude albanska nacionalna manjina i vaša i ovih iz Tirane. Vi govorite o pravu naroda na samoopredeljenje, naroda koji je to pravo već iskoristio i ima svoju državu, Albaniju", kazao je Dačić.

On je upozorio članove SB UN da ono što se desilo Srbiji, može sutra da se desi i svakom od njih.

Šef srpske diplomatije je zahvalio svim zemljama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i to ne zato što su poštovale Srbiju, već zato što su poštovale principe međunarodnog prava.

Predstavnike EU, SAD i Britanije je zamolio da, kada govore sa predstavnicima Srbije uoči ovakvih sednica, imaju u vidu da Srbija ne može da služi kao "vreća za udaranje" predstavnicima prištinskih institucija.

"Ako mislite da se mi toga plašimo, varate se. I to što mi pregovaramo, nije naša slabost nego naša snaga", zaključio je šef srpske diplomatije.

Čitaku je odgovorila da se "Kosovo ne boji da priča svoju priču i da se hvata u koštac sa svojom prošloščhu".

"Imali smo grozan rat, ali niko ne bi trebalo da pokuša da stavlja znak jednakosti između zločina počinjenih pod pokroviteljstvom države i pojedinačnih akcija", smatra Čitaku.

Ona je rekla da će Priština sprovesti sve postignute sporazume, ali ne i one koji narušavaju funkcionisanje "države Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: