UAE spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju

Ujedinjeni Arapski Emirati su danas saopštili da su spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju, u sklopu međunarodne koalicije protiv takozvane Islamske države.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

12:53

UAE spremni da pošalju kopnene trupe u Siriju
Foto: Thinkstock

Na pitanje da li su UAE spremni da pošalju trupe, ukoliko to bude potrebno, ministar spoljnih poslova te zemlje Anvar Gargaš je na konferenciji za štampu u Abu Dabiju izjavio: "To je naša pozicija sve vreme", preneo je Rojters.

"Frustrirani smo zbog sporosti kojom se odvija borba protiv džihadista", naveo je Gargaš i dodao: "Ne govorimo o slanju hiljada vojnika, već slanju kopnenih trupa koje će predvoditi i pružiti podršku u borbi. Naša pozicija na tu temu ostaje ista, a videćemo kako će se situacija razvijati."

Gargaš je istakao da je "vođstvo SAD u operaciji" preduslov da UAE uopšte pošalju kopnene snage u Siriju.

I Saudijska Arabija je prošle nedelje saopštila da je spremna da učestvuje u eventualnoj kopnenoj operaciji u Siriji, ukoliko koalicija na čelu sa SAD koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku odluči da takvu akciju pokrene.

Sirijska vlada je, međutim, saopštila da će se odupreti bilo kakvom upadu na svoju teritoriju i da će agresore poslati natrag kući "u drvenim sanducima", što je, prema navodima Rojtersa, očito upućeno zemljama Bliskog Istoka sa većinskim sunitskim stanovništvom, a koje su rekle da bi bile spremne da se uključe u takvu operaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: