Drugi, "gvozdeni", puk dobija spomenik u Prokuplju

Prvi sastanak za izgradnju spomenika junacima Drugom, "gvozdenom", puku iz Prvog svetskog rata u Prokuplju, održan je u tom gradu.

Izvor: B92

Petak, 05.02.2016.

19:25

Drugi,
"Gvozdeni" puk. Foto: Wikipedia

Sastanak je održan na inicijativu komande Treće brigade Kopnene vojske Srbije, a na osnovu odluke Skupštine opštine Prokuplje.

"Uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, Opština Prokuplje će finanasirati sve aktivnosti na izgradnji spomenika junacima Drugog 'gvozdenog' puka 'Knjaz Mihailo'", rekao je predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Panuović je izrazio nadu da će podizanje spomenika pomoći mnogi donatori i rodoljubi, kao i države koje su bile saveznice Srbije u Velikom ratu, Francuska i Engleska.

Spomenik će, prema planu, biti postavljen na 100. godišnjicu završetka Prvog svetskog rata u parku na Železničkoj stanici u Prokuplju, na mestu odakle su 7. septembra 1912. godine u Balkanske ratove krenuli junaci Drugog, "gvozdenog" puka prvog poziva, "Knjaz Mihailo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: