Nedelja, 31.01.2016.

16:59

Izrael odobrio "liberalnije molitve" na Zidu plača

Izraelska vlada odobrila je predlog da se održavaju liberalinije molitve na Zapadnom zidu u starom Jerusalimu, poznatom kao Zid plača.

Izvor: Beta/AP

Izrael odobrio
Foto: Thinkstock

Predlog je podneo premijer Benjamin Netanijahu, a oni koji su se za taj predlog zalagala ocenili su uoči glasanja da ukoliko se usvoji da će to prestavljati podršku vlade bez presedana za liberalne struje Judaizma.

Prema ovom predlogu koji je imala uvid agencija AP, vlada će sagraditi novi trg na kome bi i žene i muškarci održavali zajedno molitve na Zapadnom zidu, najsvetijem mestu na kome je Jevrejima dozvoljeno da se mole u starom Jerusalimu.

Ovaj trg bio bi pored trga gde se sada održavaju molitve po ortodoksnim jevrejskim pravilima, gde su odvojeni žene od muškaraca.

Godinama su liberalne grupe jevrejskih žena ljutile ultraortodoksne Jevreje time što su držale molitve koje se ne pridržavaju striktnih verskih restrikcija prema ženama.

Ta tema je podstakla i veliko interesovanje u SAD gde su liberalni jevrejski pokreti najjači.

Netanijahu se zalagao za ovaj predlog uprkos protivljenju ultraortodoksnih Jevreja i pripadnika verskih nacionalista u Izraelu koji su ključni članovi njegove vlade. To je njegov pokušaj da zadovolji američke Jevreje, ključni izvor podrške Izraelu.

Jevrejski savez Severne Amerike, krovna organizacija jevrejskih zajednica, izdala je zajedničko saopštenje sa Reformskim i konzeravtivnim pokretima u SAD nazivajući ovu oduku "dramatičnim i kritičnim priznanjem vlade Izraela bez presedana" da ovo sveto mesto treba da uključi sve tradicije liberalne jevrejske molitve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: