Sve psihijatrijske klinike će biti renovirane

Uslovi u većini psihijatrijskih ustanova u Srbiji do skoro su bili toliko loši da su kršili osnovna ljudska prava pacijenta koji u njima borave.

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2016.

20:41

Sve psihijatrijske klinike će biti renovirane

Najavljeno je da će sve ustanove u 2016. biti renovirane.

Većina odeljenja na klinici za psihijatriju "Laza Lazarević" potpuno je renovirana, a pacijenti borave u humanim, i znatno boljim uslovima u odnosu na većinu klinika ovog tipa u Srbiji.

Do skoro ova klinika izgledala je potpuno drugačije, a uslovi su u kojima su pacijentni boravili, kršili su osnovna ljudska prava.

"Više se govori o mentalnim problemima, radi se na uređenju prostora, prave se neki koraci, ali to ide prilično sporo u poslednjoj deceniji ali se događa. Donet je zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama koji obavezuje nas koji smo u organizaciji zdravstvenih službi koji se bave ovom problematikom da vodimo računa i o prostoru i o vremenu koje ce pacijenti provoditi na čistom vazduhu i o načinu ishrane", kaže Slavica Đukić Dejanović, direktorka bolnice "Laza Lazarević".

Ovo je fasada leskovačke psihijatrijske bolnice. Najveća bolnica na jugu Srbije u kojoj se godišnje pregleda oko 20.000 pacijenata. Ovaj Paviljonski prostor gde se nalaze službe za psihijatriju star je više od 70 godina.

"Malo toga je nakon svih ovih godina urađeno da se prostorije u kojima radimo prilagode potrebama kako samog rada, tako i pacijentima s’obzirom da se radi o specificnoj patologiji. Ono što je bitno svakako da je kadrovska služba jačala da je organizaciono postajala sve veća i sada imamo 68 postelja i 120 mesta u dnevnom boravku", navodi Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

Projekat za rekonstrukciju Leskovačke klinike postoji već deset godina, ali zbog nedovoljno sredstava bolnica se ne obnavlja. Ipak u odnosu na Leskovac u Gornjoj Toponici, kod Niša 670 pacijenata boravi u Znatno humanijim uslovima, a njihova prava se poštuju, tvrde nadležni.

"Mislim da je danas aktuelno da su prava pacijenata u ovakvim velikim psihijatrijskim ustanovama u žiži", kaže Albina Vlastelica, direktorka PU Gornja Toponica.

Do sada u mnogim psihijatrisjkim ustanovama u Srbiji, bolesnici nisu imali adekvatan tretman, način lečenja je zastareo , pacijenti su predozirani lekovima, borave godinama u ustanovama zatvorenog tipa, što se smatra kršenjem njihovih ljudskih prava.

"Mi idemo ka deinstitucionalziaciji, mi hoćemo da smanjimo broj postelja, međutim, ljudi se razboljevaju Mi možemo samo ići na pravu deistitucionalizaciju ako razvijemo u zajednici, u domu zdravlja, u porodici, u centrima za socijalni rad, među lokalnim policajcima, duhovnicima i prijateljima veći stepen razumevanja za osobe koje su lečene u bolnici na psihijatriji", objašnjava Đukić Dejanović.

U okviru sredstava koje je obezbedila Vlada Srbije za obnovu bolnica, biće renovirane i sve psihijatrijske klinike u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: