Gojkovićeva u hidžabu započela posetu Iranu / FOTO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković započela je danas dvodnevnu posetu Iranu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2015.

21:09

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Gojkovićeva je u razgovoru sa tamošnjim zvaničnicima istaknuto da ima prostora da se trgovinska razmena dve zemlje, koja sada iznosi oko 20 miliona dolara, poveća, a povrđena je i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Kako je saopštio Kabinet predsednice parlamenta, Gojkovićeva je posetu započela susretom sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Irana Alijem Laridžanijem, koji je potvrdio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Gojkovićeva je zahvalila Iranu po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, a Laridžani je kazao da poseta može da otvori novo poglavlje za razvoj privrednih odnosa dve zemlje i dodao da je aktuelni trenutak prava prilika za realizaciju potencijala za saradnju.

Sagovornici su se založili za unapređenje odnosa dve zemlje i razmotrili teme od zajedničkog interesa i mogućnosti saradnje dva parlamenta, kao i u oblasti privrede, poljoprivrede, obrazovanja i kulture.

Gojkovićeva je ukazala da susteti zvaničnika Srbije i Irana govore o jasnom interesu obe strane da se bolje iskoriste potencijali dve zemlje i dodala da međuparlamentarna saradnja zauzima važno mesto u odnosima dve države. Predsednica skupštine je rekla da ima prostora da se pojača saradnja grupa prijateljstva u parlamentima i odbora zaduženih za privredu, energetiku, poljoprivredu, obrazovanje, nauku i kulturu, kao i za unapređenje saradnje na multilateralnom planu, odnosno u međunarodnim organizacijama.

Na sastanku je istaknuto da treba razvijati i ekonomsku saradnju, a Gojkovićeva i Laridžani su naglasili da će parlamenti podstaći saradnju i u toj oblasti i podržati dogovore dve vlade, kroz brzu proceduru ratifikacije postignutih rešenja.

Gojkovićeva se sastala i sa kopredsednikom Mešovite komisije za trgovinu Vlade Irana i ministrom za trgovinu, rudarstvo i industriju Emadom Zadehom i tom prilikom je konstatovano da ima prostora da se poveća trgovinska razmena.

Oni su konstatovali i da je u tom smislu posebno važno zasedanje Mešovite komisije za trgovinu, čiji je naredni sastanak u planu. Gojkovićeva je rekla da očekuje da će to biti podsticaj i prilika da se sagledaju sve mogućnosti produbljenja ekonomske saradnje i navela da je važno podstaći direktne poslovne kontakte privrednika Irana i Srbije.

Zadeh je ukazao na to da je pored povećanja robne razmene, neophodno raditi i na većem broju investicija između dve zemlje.

Gojkovićeva je upoznala sagovornike sa procesom evrointegracija Srbije i ekonomskim reformama, a razgovorali su i o aktivnostima po pitanju migracija i problemu terorizma.

Gojkovićeva će sutra, drugog dana posete Iranu, gde boravi na poziv predsednika Laridžanija, razgovarati sa potpredsednikom Irana Ešhadom Džahangirijem, savetnikom vrhovnog verskog vođe za spoljnu politiku Akbarom Velajatijem i ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

U Delegaciji Skupštine Srbije je i član grupe prijateljstva parlamenta sa Iranom poslanik Dragomir Karić, koji će imati susrete u Privrednoj komori Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: