Decenija kancelarke: "Ona deluje kao mađioničar"

Angela Merkel je nemačka kancelarka tačno deset godina – to su godine tokom kojih su mnogi pokušavali da je protumače.

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

22:27

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Šta sve o njoj nije rečeno: hladna kao led, šampionka konsenzusa, švapska domaćica...

„Ona neće praviti koaliciju s mojom partijom. Nemojte se zavaravati.“ (bivši kancelar Gerhard Šreder 18. septembra 2005.)

Ali, Merkelova je u tome uspela. I pored toga što je to agresivni kancelar Šreder u izbornoj noći u TV diskusiji sa Angelom Merkel i drugima potpuno drugačije video. Jer, Merkel je sa 35 odsto glasova, koliko je osvojila njena Hrišćansko-demokratska unija, ostvarila najlošiji rezultat u istoriji partije, a pojedine partijske veličine su već bile počele da se distanciraju od nje. Šrederovi napadi su na kraju bili odlučujući za veliku koaliciju pod njenim vođstvom.

„Gospođa Merkel nije znala da se služi priborom za jelo. Ona tokom državničkih ručkova nije znala da se ponaša, tako da sam više puta morao da je opominjem.“ (Bivši kancelar Helmut Kol)

Helmut Kol (CDU) ju je u početku podržavao a kasnije žestoko kritikovao u razgovoru s novinarom Heribertom Švanom. Ali, Kol je kasnije sudskim putem zabranio da se snimci razgovora objave.

„Morao bih dugo da razmišljam dok mi na pamet ne bi pao diplomatski odgovor.“ (Bivši kancelar Helmut Šmit 14. decembra 2010.)

Bivši kancelar Helmut Šmit (SPD), koji je ovog 10. novembra preminuo u 96. godini, ovo je kazao u jednom televizijskom intervjuu o kriiznom menadžmentu Angele Merkel usred dužničke i finansijske krize.

„Merkelova deluje kao mađioničar. Mađioničar koji odvraća pažnju pričom od onog što radi rukama. A Merkelova vam odvraća pažnju pokretima ruku od onog što govori.“ (Kabaretista Folker Pispers 7. novembra 2014.)

Ovo je Pispers rekao o pokretima ruku i tipičnom položaju koji Merkel stalno čini dok govori.

„Ona je bila aktivistkinja Slobodne nemačke omladine, zadužena za agitaciju i propagandu. Ona je tako bila pripadnica rezervnog sastava stranke.“ (Oskar Lafonten 13. maja 2009.)

Lafonten, nekadašnji predsedavajući SPD-a, potom šef stranke Levice, rekao je ovo o mladosti Angele Merkel u Istočnoj Nemačkoj. No, on je već ranije Angelu Merkel okarakterisao kao „ubeđenu mladu komunistkinju“.

„To je odnos u kojem je čoveku potrebno i poštovanje ali i distanca. Previše bliskosti nije nikako dobro.“ (Volfgang Šojble 13. septembra 2013.)

Šojble o odnosu prema svojoj direktnoj pretpostavljenoj koja ga je zapravo smenila sa čela partije, mada se kasnije na njega oslanjala kao na ministra u više resora.

„Kao Evropljanin ponosan sam (...) na to kako kancelarka Merkel deluje. Želeo bih da svako u Evropi tako radi.“ (Janis Varufakis u oktobru 2015.)

Bivši grčki ministar finansija Varufakis, koji se na vrhuncu grčke dužničke krize sporio sa Angelom Merkel, u intervjuu za DW rekao je da joj skida kapu kada je reč o njenoj izbjegličkoj politici.

„Ono što je gospođi Merkel ranije perfektno polazilo za rukom – da odsustvo politike proda kao politiku i time depolitizuje republiku – danas više ne funkcioniše." (novinar Hans-Herman Tiedje 2. novembra 2015.)

Ovo je rekao nekadašnji šef tiražnog tabloida Bild i Kolov savetnik je u jednom obračunu sa kancelarkom zbog njene rečenice – „Osnovno pravo na azil ne poznaje gornju granicu.“

„Takozvana Kolova devojčica previše toga je naučila od svog učitelja koji se nepristojno ponašao. A sada i ona to isto radi. Spremna je na svaku intrigu, ali nije baš za svaku sposobna.“ (kabaretista Diter Hildebrant 15. septembra 2005.)

Kabaretista Hildebrant je ovo izjavio 2005. pre prvih parlamentarnih izbora koje je Merkel rešila u svoju korist.

„Merkelova je kao Bekenbauer.“ (bivši predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Volfgang Nirzbah 25. maja 2012.)

I šta onda još treba reći? Ovo je primer da za neke izjave tek mnogo kasnije zapravo treba načuljiti uši. Nirzbah je ovo poređenje Angele Merkel sa Francom Bekenbauerom izneo mnogo pre nego što je Kajzer dospeo u žižu zbog afere oko mogućeg podmićivanja kako bi Nemačka dobila organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2006.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: