Bagdad: "Ne" kopnenoj operaciji američke vojske

Vlada Iraka nikada nije poslala zvaničan zahtev Vašingtonu za kopnenu operaciju na svojoj teritoriji protiv pripadnika Islamske države.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

07:00

Default images
foto: Beta/AP

Ovo je saopšteno svega dan posle najave iz Pentagona da američka vojska razmatra aktivnije angažovanje u sukobu sa džihadistima.

“To je iračka stvar i Vlada nikada nije poslala poziv američkom Sekretarijatu za odbranu da bude uključen u direktne operacije. Imamo dovoljno vojnika na kopnu“, rekao je portparol vlasti u Bagdadu Saad al Haditi.

Prema njegovim rečima ne postoji nikakva mogućnost da američka vojska bude angažovana u Iraku više od dosadašnjeg principa po sistemu “obučavaj i savetuj“, uz napomenu da svako dalje učestvovanje Vašingtona mora da bude sprečeno od strane Bagdada, po načelima međunarodnog prava.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter rekao je da su SAD spremne za kopnenu invaziju na položaje Islamske države u Iraku i Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: