Utorak, 13.10.2015.

16:51

Vulin i Linta o pisanju "Jutarnjeg lista" o Vučiću

Ministar Aleksandar Vulin je rekao da bi hrvatske vlasti trebalo da reaguju i osude pisanje "Jutarnjeg lista" o premijeru Srbije i njegovoj porodici.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta, arhiva

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta je, takođe, osudio pisanje tog lista.

Vulin je istakao da ne može da veruje da je taj tekst mogao da bude objavljen bez saglasnosti ili bar znanja hrvatske vlade o tome.

Komentarišući članak u kome se tvrdi da niko od rodbine premijera Srbije nije stradao od ustaša, a Vučić proglašen katolikom, Vulin je rekao da u Srbiji nije sramota ako nekoga uporede sa katolikom.

"To u ovoj zemlji nije sramota, nije sramota biti religiozan na bilo koji način", rekao je Vulin novinarima u parlamentu.

On je istakao da mu nije jasno zašto prebrojavaju mrtve pretke Vučića, njegovu porodicu, kao i zašto je toliko važno da pokušaju da promene istoriju i da porodicu koja je toliko stradala od ustaške ruke, treba sada da ispadne da se nije desilo ništa.

Vulin je rekao da ne može da razume da se tako nešto iznosi u javnost, kao i da takođe ne može da razume da niko nije reagovao od hrvatskih vlasti.

"Ovo je previše, prebrojavati kosti jedne porodice i dokazivati da su njihove smrti zapravo stradanja, a da nisu posledica ustaških zločina i ustaških užasa. To je nešto što je suviše nisko", istakao je Vulin.

On je rekao da je i do sada bilo pokušaja falsifikovanja istorije, te da to nije moglo da se objavi u novinama bez znanja hrvatskih vlasti.

Hrvatska, dodao je, jednostavno ne može da oprosti direktan poraz koji joj je donelo zatvaranje granica prema Srbiji.

"Vlast Hrvatske ne može da prihvati da premijer Vučić pobeđuje zemlju koja je članica EU, na terenu EU, od strane EU, nemam drugo objašnjenje", ocenio je i dodao da su i ratovi 90-tih na prostoru bivše SFRJ bili takođe podgrevani smanjenjem broja ubijenih u Jasenovcu, kao i ponižavanjem svih onih koji su bili ubijeni za vreme NDH.

On je kazao da mnogi istaknuti hrvatski političari gradili karijeru tvrdnjama da je Jasenovac bio neki rekreativni centar, da u njemu nije bilo pobijeno stotine hiljada ljudi, već da su to bili sporadični slučajevi.

"Tu priču o ponižavanju žrtava čitavog jednog naroda slušali smo dugi niz godina, ali ovo je prvi put da su uzeli jednu porodicu, porodicu premijera Srbije i počeli da je iskopavaju, ponižavaju, kosti pomeraju i prebrajaju, to se nikad nije desilo", rekao je on.

Srpski premijer poručio je juče da se ubijeni od ustaške ruke u njegovoj familiji broje desetinama, te da su i u poslednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene i spaljene.

U saopštenju koje je Kancelarija vlade za saradnju s medijima prosledila redakcijama, premijer ističe da je time reagovao na pisanje hrvatskog provladinog Jutarnjeg lista kao "sin običnog srpskog izbeglice".

Jutarnji je, naime, objavio tekst u kojem se tvrdi da niko od rodbine premijera Srbije nije stradao od ustaša, te da on iskrljivljuje istinu o stradanju svojih predaka u Čipuljiću kod Bugojna.

"Hrvatska nije civilizovana država"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta je najoštrije osudio, kako je naveo, naručene tekstove zagrebačkog "Jutarnjeg lista" u kojima se tvrdi da ustaše nisu ubile nikoga iz porodice premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Očigledno je da Zoran Milanović ne može da oprosti premijeru Vučiću diplomatsku pobedu nad Hrvatskom, povodom njegove nerazumne odluke da zatvori granicu da Srbijom. Zbog toga je odlučio da naruči tekst u kome srpskog premijera treba predstaviti kao lažova, a ustaše borcima za hrvatsku slobodu koje nisu izvršile genocid nad srpskim narodom", naveo je Linta u saopštenju.

On poziva hrvatskog premijera Milanovića da prestane da se bavi prljavim napadima i izmišljotinama na Srbiju i njeno rukovodstvo radi opstanka na vlasti.

"Umesto toga, neka Zoran Milanović javno odgovori zbog čega nije ništa učinio za vreme mandata svoje vlade na vraćanju otetih imovinskih i brojnih drugih prava proteranih Srba, ravnopravnoj upotrebi ćirilice u javnom životu, uspostavi istih standarda u suđenjima za ratne zločine i obnovi infrastrukture i otvaranju radnih mesta na krajškom području?", poručio je Linta.

Takođe, neka hrvatski premijer javno odgovori kako nazvati državu koja otvoreno krši evropske obaveze prema Srbima koje je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine, pozvao je Linta.

On ističe da se u Hrvatskoj sistematski krše ljudska prava Srba i da zbog toga ona, kako je navedeno u saopštenju, nije civilizovana država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: