Ponedeljak, 12.10.2015.

15:17

NUNS: Nedopustivo da Vučić za urednike kaže "ološ"

Premijer Vučić mora da vodi računa o javnoj komunikaciji, nedopustivo je da za dva urednika portala koristi izraze kao što je "ološ", saopštio je NUNS.

Izvor: Beta

Default images

Podsećamo, premijer je ranije u toku dana u Jagodini, govoreći o primedbama na rad Vlade, rekao da su novinari Danilo Redžepović iz Telepromptera i Milovan Brkić iz Tabloida "ološ".

Nezavisno udruženje novinara Srbije ističe da pojedini mediji, među koje spadaju Tabloid i Teleprompter, svojom uređivačkom politikom i kršnjem Kodeksa novinara najviše štete nanose upravo novinarskoj profesiji i da je na to više puta javno upozoravao.

"Premijer, ipak, mora biti svestan povišenog stepena odgovornosti za kulturu govora u društvu. Upotrebom nedoličnih izraza Aleksandar Vučić i sam doprinosi tabloidizaciji javne scene koja promoviše uvredljiv način ophođenja", navodi se u saopštenju.

NUNS je apelovao na premijera da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima koja moraju da reaguju u svim slučajevima povrede časti i ugleda predsednika Vlade, ali i svakog građanina.

"U tome ne sme biti izuzetaka. Isti standardi moraju da važe za sve medije, bilo da je reč o Teleprompteru, Tabloidu ili nekim drugim medijima bliskim vlasti, poput Informera, koji koriste iste metode i rečnik koji je kritikovao premijer Vučić", navodi se u saopštenju.

SNS: NUNS podržao one koji su sve osim mediji

Poziv NUNS-sa premijeru Aleksandru Vučiću da povede računa o javnoj komunikaciji izazvao je danas oštar odgovor naprednjaka, koji su naveli da takav stav predstavlja otvorenu podršku onima koji su sve osim medija - portalu Telepromter i nedeljniku Tabloid.

NUNS je ocenio nedopustivim što premijer za urednike portala Teleprompter i nedeljnika Tabloid koristi uvredljive izraze kao što je "ološ", te pozvao premijera da brigu o neprofesionalizmu medija i eventualnim sankcijama prepusti nadležnim organima, regulatornim i samoregulatornim telima.

SNS poručuje da je takvim saopštenjem NUNS pokazao da ravnopravno stoji, rame uz rame, sa onima koji su sve osim medija - Teleprompterom i Tabloidom.

"Dobro je da građani Srbije i članovi ovog novinarskog udruženja znaju da su oni koji pišu skandalozne tekstove, poput onih da je predsednik SNS seksualno opštio sa svojim maloletnim sinom i koji brutalno krše prava maloletnih lica, danas dobili otvorenu podršku čelnih ljudi NUNS-a", pišu naprednjaci.

To, prema njihovom mišljenju, predstavlja jedan od najvećih skandala u novinarstvu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: