Petak, 09.10.2015.

20:22

Iako im je hladno, ne žele u prihvatne centre

U prethodna dva dana više od 20.000 migranata s Bliskog istoka ušlo je iz Grčke u Makedoniju i svi oni su bez većih zadržavanja upućeni u Srbiju.

Izvor: B92

Default images

Zbog toga je u Preševu sve više izbeglica, a najveći problem im predstavlja hladno vreme.

Samo u prethodna 24 sata u Srbiju je iz Makedonije ušlo 7 hiljada izbeglica. Zbog toga što svi moraju da budu registrovani stvaraju se redovi.

Komesarijat za izbeglice i pripadnici policije na terenu pomažu da se situacija drži pod kontrolom. Na terenu su i volonteri.

“U ovom trenutku ne dozvoljavaju im da prođu. Ponekad puštaju cele porodice da prođu, ali sada svi moraju da stanu u jedan red“, kaže jedna od volonterki.

Iz Preševa većina izbeglica ide direktno na granicu sa Hrvatskom. Oni koji se zadržavaju u Beogradu uglavnom se žale na hladnoću.

Pored volontera, pomoć za izbeglice obezbeđuju i nevladine organizacije.

“Sada im kuvamo hranu od ranog jutra do 11 uveče. Dajemo im nešto toplo da pojedu, supu i čaj. Takođe i hleb sa margarinom“, rekla je Andrei Skarlat iz “Remar internešenala“.

Iako im je hladno, ovi ljudi ne žele da idu u neki od centara za pomoć tražiocima azila. U Srbiji je pet takvih centara, sa 1200 mesta. Popunjenost je tek nekih 20 posto.

U Komesarijatu za izbeglice i azilante kažu da je u ovom trenutku najpotrebnije nabaviti toplu odeću za ove ljude. Kako vremenski uslovi budu lošiji i potrebe za jaknama i toplom obućom biće veće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: