Sreda, 05.08.2015.

09:40

Francuskoj 20 mil.€ za rešavanje krize migranata

Evropska komisija ponudila je pomoć Francuskoj i Britaniji u rešavanju krize migranata, koji nastoje da ilegalno uđu u Britaniju opsedajući Evrotunel.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

EK je saopštila da će poslati prvi deo finansijske pomoći Francuskoj, 20 miliona evra, i to manje od jednog dana nakon novog pokušaja 600 migranata da uđu u tunel, javio je AFP pozivajući se na policijski izvor.

Britanija je, podseća francuska agencija, već primila 27 miliona evra pomoći.

Tokom proteklog meseca migranti u Kaleu pokušavali su da iskoriste štajk lučkih radnika, kako bi stigli do Britanije.

Mnogi žele da uđu u Britaniju jer govore engleski, imaju porodične veze tamo ili su uvereni da imaju bolje šanse za zaposlenje.

Francuska i Britanija su u četvrtak postigle dogovor da pojačaju napore na obezbeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju zaustavljanja ilegalne migracije.

Komesar EK za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos rekao je da su navedene sume pomoći Francuskoj i Britaniji deo od ukupnog iznosa od 266 miliona namenjenih Francuskoj i više od 370 miliona Britaniji, za period od 2014. do 2020. godine.

EK je dvema državama ponudila i tehničku pomoć, uključujući pomoć u procesu traženja azila preko svoje agencije Fronteks koja bi mogla da pomogne u identifikaciji i registrovanju migranata, u saradnji sa zemljom porekla migranata i tranzita kako bi se ubrzalo izdavanje putnih dokumenata za njihov povratak i koordinisao i zajednički finansirao njihov povratak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: