Izrael: Uhapšeni zbog podrške ID

Šest osoba, od kojih četiri učitelja, uhapšeno je u Izraelu pod sumnjom da podržava Islamsku državu, nakon istrage izraelskih bezbednosnih snaga.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

18:27

Default images
Foto: Gettyimages

Protiv njih je podignuta optužnica za podršku terorističkoj organizaciji, posedovanje i distribuiranje reklamnog materijala nelegalne grupe, kovanje zavere, između ostalog, navela je u pisanom saopštenju policijski portparol Luba Samri.

Jedan od uhapšenih učitelja predavao je u osnovnoj školi u beduinskom selu Hura, na jugu Izraela i koristio svaku priliku da uči svoje mlade učenike o ID.

On je na času pevao pesme u kojima se hvali ta organizacija, izražavao svoju podršku i pokazivao studentima mapu na kojoj je samoproglašena Islamska država, na teritoriji Sirije i Iraka.

Čak je postavio video snimke podrške na Jutjubu, ali ih je kasnije sklonio. Policija je rekla da je upozoren da bi takva aktivnost mogla da ometa njegov posao učitelja.

"Delovaćemo najstrože protiv učitelja koji su iskoristili prednost svojih poslova na tako neopisiv način. Umesto da vode učenike, oni im nanose štetu", rekao je izraelski ministar turizma Naftali Benet.

Policija navodi da su uhapšeni takođe planirali da putuju u Siriju da se pridruže ID. Svi su stanovnici sela Hura, kraj izraelske granice sa Zapadnom obalom. Četvorica predaju u školama, trojica u osnovnoj, a jedan u srednjoj, u Huri i Rahatu, takođe beduinskom naselju. Beduini su arapska muslimanska manjina u Izraelu. Policija je objavila imena uhapšenih ali nije navela čime se bave preostala dvojica. Svi su mladi ljudi u dvadesetim i ranim tridesetim godinama.

Izraelska bezbednosna služba i jedna kontrateroristička jedinica poveli su istragu nakon sumnji da se osniva tajna grupa pristalica ID. Istraga je trajala dva meseca u maju i junu.

Iako u Izraelu nije bilo mnogo hapšenja zbog povezanosti s ID, broj uhapšenih raste. U januaru j je objavljeno da je uhapšeno sedam izraelskih Arapa zbog sumnje da pokušavaju da formiraju lokalnu grupu ID. Oni su planirali napade protiv Druza i izraelskih bezbednosnih snaga.

Među uhapšenima je advokat iz Nazareta, na severu Izraela, koji je sebe zvao komandirom ID u Palestini.

U februaru je uhapšen jedan izraelski Arapin, takođe iz Nazareta i optužen da se borio za IS.

On je uhapšen na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva po povratku u Izrael.

Ozbiljno je ranjen u vazdušnom udaru koalicije u bici kraj Faluđe u Iraku. Prema podacima Nacionalnog centra za kontraterorizam SAD iz februara više od 20.000 boraca iz 90 zemalja putovalo na bojna polja ID, navodi Si-En-En (CNN).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: