Podemosu "rastu krila" posle grčkog "ne"

Manje od šest meseci pred parlamentarne izbore u Španiji, ishod referenduma u Grčkoj ohrabrio je lidere krajnje levičarske španske stranke Podemos.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

14:17

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su trijumf grčkog "ne" pozdravili kao pobedu demokratije, a takvu poruku su poslale i nove gradonačelnice Madrida i Barselone.

"Danas je u Grčkoj trijumfovala demokratija", napisao je na Tviteru lider Podemosa Pablo Iglesijas, koji važi za bliskog saveznika grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Na njegovu poruku nadovezao se još jedan visoki član radikalne levičarske španske stranke, Rafael Majoral, koji je juče bio u Grčkoj i opisao atmosferu po završetku glasanja: "Radost se oseća u vazduhu u sedištu Sirize".

Rezultat grčkog referenduma pozdravila je i Manuela Karmena (71), koja je prošlog meseca stupila na dužnost gradonačelnice Madrida sa platformom koju podržava Podemos, a koja se zasniva na protivljenju strogoj štednji.

"Niko ko veruje u demokratiju ne može da ospori rezultat jednog referenduma. Vladajmo slušajući", poručila je Karmena, takođe putem popularne društvene mreže, kada su počeli da pristižu prvi rezultati glasanja u Grčkoj.

U sličnom stilu je ishod grčkog referenduma pozdravila i njena koleginica Ada Kolau (41), koja je polovinom juna zvanično stupila na čelo drugog po veličini španskog grada, Barselone.

"Kao gradonačelnik Barselone, ja sam na strani grčke vlade i demokratske volje grčkog naroda", napisala je Kolau na grčkom jeziku na svom nalogu na Tviteru.

Uz obećanje da će smanjiti svoje sopstvene plate, zaustaviti izbacivanje vlasnika iz kuća zbog neotplaćenih hipoteka i ukinuti privilegije bogatih i slavnih, dve levičarske gradonačelnice su zakletvu položile 13. juna, što je bio jedan od najvećih političkih zaokreta u Španiji tokom dugog niza godina.

Do smene lidera u toj zemlji došlo je nekoliko nedelja nakon što su dve tradicionalno najveće španske stranke kažnjene na lokalnim izborima širom zemlje usled nezadovoljstva građana zbog strogih mera štednje i niza korupcionaških skandala.

Sada, nekoliko meseci pred parlamentarne izbore u Španiji, Podemos - koji se poput grčke Sirize protivi restriktivnim merama štednje - ima sve veću podršku birača, sudeći po najnovijim anketama.

Tako, prema najnovijim anketama lista "Pais", konzervativci premijera Marijana Rahoja vode sa 23 odsto podrške birača, slede socijalisti sa 22,5 odsto, dok je Podemos na trećem mestu sa 21,5 odsto podrške.

Na ishod jučerašnjeg glasanja u Grčkoj, Rahoj je reagovao tako što je pozvao da se danas održi hitan sastanak španskog odbora za ekonomska pitanja.

Rahoj je uoči referenduma pozivao Grke da prihvate predloge stranih poverilaca za finansijsko spasavanje zemlje, a njegova konzervativna vlada je nervozno pratila grčku dužničku sagu, upozoravajući da bi uticaj politike Sirize na špansku politiku mogao da omete oporavak španske privrede, navodi španska štampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: