ID preti Hamasu: Preuzećemo Gazu

Pobunjenici Islamske države zapretili su da će pretvoriti Pojas Gaze u još jedan svoj bliskoistični feud.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

16:09

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

ID optužuje Hamas, koji vlada tom palestinskom teritorijom, da nije dovoljno striktan u sprovođenju verskih zakona.

Video-saopštenje izdato je iz uporišta ID u Siriji i predstavlja javni izazov za Hamas, koji se bori protiv džihadista u Gazi. Oni se protive primirju s Izraelom i pomirenju sa palestinskom sekularnom organizacijom Fatah, koja ima podršku SAD.

"Osam godina oni kontrolišu teritoriju i još nisu nametnuli islamsko učenje", rekao je govornik na video-snimku, kako prenosi Rojters.

"Mi ćemo iskoreniti državu Jevreja (Izrael) i vas i Fatah i svi sekularisti su ništa i vi će te biti pregaženi našim mnoštvom, od koga podilaze žmarci", rekao je maskirani član IS u poruci upućenoj "tiranima Hamasa".

"Vladavina šarije ( islamskog zakona) biće primenjena u Gazi, uprkos vama. Zaklinjemo se da će se ono što se dešava danas na Levantu, posebno u logoru Jarmuk, desiti u Gazi", dodao je on, aludirajući na napredovanje IS u Siriji, uključujući deo Damaska u kome su palestinske izbeglice.

IS je takođe zauzela delove Iraka i preuzela odgovornost za napade u Egiptu, Libiji, Tunisu i Jemenu, podseća Rojters. Hamas je islamistički pokret koji deli njeno džihadističko neprijateljstvo prema Izraelu, ali ne teži globalnom verskom ratu, već sebe više definiše u okvirima palestinskog nacionalizma.

SAD, EU i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom, a susedni Egipat vidi u njoj regionalnu bezbednosnu pretnju.Borba Hamasa protiv džihadista povezanih s IS nije naišla na simpatije u inostranstvu.

Izraelski ministar Israel Kac, zadužen za obaveštajne poslove, optužio je Hamas u utorak da se udružuje sa savezncima IS na egipatskom Sinaju, što ta palestinska organizacija poriče već duže vreme.

"Postoji saradnja imeđu njih u krijumčarenju oružja i terorističkim napadima. Egipćani to znaju, kao i Saudijci", rekao je Kac na konferenciji u Tel Avivu, dodavši da se u isto vreme IS u Gazi ruga Hamasu, ali da "oni imaju zajednički cilj protiv Jevreja u Izraelu i u inostranstvu".

U međuvremenu je šef izraelske bezbednosne službe Šin bet Joram Koen rekao na sastanku parlamentarnog odbora za spoljnu politiku i odbranu da Hamas gubi kontrolu nad Pojasom Gaze i da slabi sposobnost te organzacije da vlada tamo. Jedan od izazova za Hamas je obnova Gaze nakon razaranja u prošlogodišnjem ratu s Izraelom. Najveća prepreka je nedostatak stranih fondova, što je posledica nesporazuma između Hamasa i Palestinske uprave sa Zapadne obale, u kojoj dominira Fatah, oko kontrole graničnih prelaza, rekao je Koen.

On je kazao da Hamas ipak još održava kontrolu nad Pojasom, da li zbog straha ili nedostaka alternative.

Osvrćući se na mogućnost sledećeg sukoba Koen je rekao da Hamas ubrzava svoje vojne pripreme, obnavlja tunele i ulaže napore da razvije i izgradi više raketa. Međutim, Koen procenjuje da Hamas trenutno nema volje da deluje protiv Izraela, iako ima mogućnosti da vodi ozibljnu kampanju s onim čime sada raspolaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: