"Šta god da kažemo, njihov odgovor je ne"

U Briselu se pokazalo da Priština nije spremna da postiže dogovore, a na početku razgovora nisu bili spremni ni da ozbiljno razgovaraju, kaže Marko Đurić.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

17:05

Default images
Foto: B92

Šef kancelarije za KiM rekao je u Kažiprstu da je jedini odgovor predstavnika prištinskih vlasti, kada su u Briselu bili suočeni sa argumentima, bio "ne".

"Ne govorimo bez razloga da je atmosfera bila mučna. Lično sam zapanjen stepenom bahatosti nekih predstavnika Prištine. Nije nas to posebno tangiralo, viđali smo i neprijatnije situacije", kaže Đurić.

Đurić je istakao da je druga strana tako iskazala i nepoštovanje prema domaćinu i dodao da oni u "velikom finalu nisu imali političku volju da sprovedu ono na šta su se obavezali".

"Mi svaki put kada idemo tamo, idemo da rešimo probleme i da nešto dogovorimo. Ako išta bude zavisilo od nas, trebalo bi da se računa na dogovioe. Ipak, tango o kome je govorio premijer nije delovao sinhronizovano, jer nemamo dvoje za tango", rekao je Đurić.

Na pitanje kakvu ulogu u takvom dijalogu i takvoj atmosferi ima visoka predstavnica EU Federika Mogerini, Đurić je rekao da je "svima stalo da rezultata bude".

"Ona u svojim rukama ima iransku krizu, krizu Evrozone, velika svetska pitanja, a odvojila je ozbiljno vreme da razgovaramo. Svima je stalo da nekog rezultata i poruke sa Balkana bude, ali kada se videlo da je jedna strana došla sa drugom idejom, da to kažem diplomatski, to verovatno nije izazvalo zadovoljstvo u Briselu", rekao je Đurić.

Kako je naveo, iz Prištine posle svake runde razgovora stižu izjave koje "zabavljaju" i podsetio je da je Edita Tahiri i ranije govorila da će Park mira biti brzo uklonjen.

Na pitanje zašto Isa Mustafa kaže da "sve što je na Kosovu pripada Kosovu", a u Beogradu se priča o dogovoru o imovini Telekoma, Đurić kaže:

"Celokupna imovina Telekoma je u rukama Telekoma, odnosno ćerke firme i tako će biti zauvek. Te reči su u suprotnosti sa delima prištinske delegacije. Loše je što oni, umesto da šalju poruku pomirenja, šalju poruke koje ljude udaljavaju", rekao je Đurić.

Takođe, naveo je da poseta Angele Merkel Beogradu ne utiče na to kada će sledeća runda pregovora Beograda i Prištine biti održana.

"Vreme našeg odlaska u Brisel ne zavisi od bilo kakve posete, već od vremena Federike Mogerini i vremena predsednika vlade", rekao je on.

Kako je javio Tanjug, politički lideri Beograda i Prištine bi mogli sledeće nedelje da se nađu za zajedničkim stolom, posle posete Angele Merkel Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: