Iz Doma u Kulini idu u porodice radnika tog doma

Deset korisnika Doma za smeštaj odraslih lica ometenih u razvoju u Kulini uskoro odlazi iz ove institucije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

22:31

Default images

Oni će započeti nov život u hraniteljskim porodicama. Sve to deo je projekta koji za cilj ima da osobe sa mentalnim poteškoćama uključi u društveni život.

Miloš, Saša i Dušan u domu u Kulini su od ranog detinjstva. Ove nedelje postaće članovi porodica radnika koji su do sada brinuli o njima.

“Idem u porodicu kod Slađe. Radujem se tome. Slagaćemo se i šetati se po gradu i na moru”, navodi Miloš, korisnik Doma u Kulini.

Slađana Živković i Srđan Đorđević dvoje su od petoro radnika Doma koji su odlučili da zbrinu ove mlade ljude.

“Ja idem u penziju za dva meseca i odlučila sam da ne prekinem svoje radne aktivnosti već da nastavim da radim, da njima pružim malo više ljubavi i pažnje kako bi osetili šta znači živeti u porodici”, navodi radnica Doma u Kulini Slađana Živković.

“Kad njih izdvojite iz takve sredine u kojoj je mnogo dece, njima će ipak biti lakše u tom delu”, ističe Srđan Đorđević, radnik Doma u Kulini

Desetoro korisnika Doma u Kulini u ovoj zgradi proteklih šest meseci pripremano je za samostalniji život.

“Od higijenskih navika, preko upotrebe tuša i uključivanja ringli, do korišćenja usisivača i svih drugih stvari koje su nama normalne. Njih smo morali da upoznamo sa njima da bismo sprečili eventualne opasnosti koje mogu da se jave”, istakao je koordinator Doma u Kulini Dragan Miletić.

U Kulini se radi na osamostaljivanju još 20 korisnika i oni će izaći iz doma čim se za njih pronađu odgovarajuće porodice.

Sve to organizovano je u projektu “Put od institucija do samostalnog života”, čiji je cilj efikasnije uključenje osoba s mentalnim poteškoćama u društveni život.

“To će za njih značiti to što će imati svoju drugu porodicu u kojoj će moći da žive u okviru svojih potencijal i gde će imati sve uslove da se normalno razvijaju”, ističe v.d. direktora Doma u Kulini Vojkan Stanojević.

“Ovo je vrlo bitna stvar za njih jer će konalno izaći iz ustanove i uključiti se u život koji do sada nije bio potpuno nepoznat, ali su povremeno bili deo tog života”, dodala je Aleksandra Genov, psiholog.

Centar u Kulini ima 326 korisnika, od kojih je oko 140 nepokretno ili polupokretno.

Njihov život u Domu znatno će unaprediti i nekoliko investicija planiranih do kraja godine – nabavka senzorne sobe, pokretnih liftova za korisnike u kolicima, agregata za struju i renoviranje jednog od paviljona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: