Petak, 29.05.2015.

20:29

Debaljcevo: Stanovnici se polako vraćaju u grad

Jedno od poprišta sukoba u Ukrajini je i grad Debaljcevo. Za njega su se žestoko borili i pobunjenici i ukrajinska armija.

Izvor: B92

Default images

Na kraju su ga zauzeli pobunjenici, a građani su izašli iz podruma i život se već tri meseca polako vraća u grad.

Dan do letnjeg raspusta a školske klupe prazne. škola je u Debaljcevu – školsku godinu završiće ovde tek četvrtina đaka koja ju je počela. Ostali su u Rusiji, ili u Ukraijini ali van teritorije takozvane DNR.

“U školi je bilo sklonište. Pet granata je direktno pogodilo školu, tri su pale na krov. U podrumu se krilo i do 300 ljudi. Posle su ljdui pogeli iiz grada pa je bilo oko 150 svaki dan” rekla je Irina Košman, direktorka “Škole br.4 Debaljcev”.

Oštećena škola trenutno se popravlja. U gradu opkoljenom i bombardovanom ne bi li se iz njega isterala ukrajinska vojska dosta toga ima da se popravlja. I malo toga radi. Te na pojedinim kućama piše ovde ima ljudi a na prodavnicama mi radimo.

Grad ima problema sa snabdevanjem i vodom i hranom u dovoljnim količinama, sa finansijama i i sa kadrovima u svim sferama pa obnova ide polako. Radi narodna kuhinja ali se ne zaboravlja ni organizovanje mitinga sećanja za poginule na kome moral podiže novi gradonačelnik.

Pobunjenici su zauzeli Debaljcev posle potpisivanja Minska 2. Ovde su se vodile žestoke borbe. Tri meseca kasnije nisu se svi vratili , institucije rade na minimumu, nema dovoljno lekara.

Među onima koji su se vratili ima i optimista i skeptika da će se grad ikada vratiti na staro

Ako bi se poštovali Minski dogovori, Debaljcev bi zapravo trebalo da se vrati pod vlast Kijeva. Dogovore ni jedna stana ne poštuje u potpunosti ni u prvoj tački – potpuna obustava vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

21 h

Podeli: