"Pisma rezervistima nisu zbog RUS"

Finska armija je pokrenula kampanju slanja pisama za 900.000 rezervista u atmosferi povećanih tenzija između te zemlje i Rusije zbog krize u Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

00:20

Default images

Ističe se da ovaj korak nema veze sa Rusijom nego mu je cilj samo "unapređenje komunikacije" sa rezervistima u situaciji kada je smanjen vojni budžet i mnogi od rezervista sada imaju druga zaduženja i promenjene lokacije javljanja, prenosi Rojters.

Finska ima 1.340 km dugu granicu sa Rusijom, koju Finci sve češće optužuju za upadanje njenih aviona u finski vazdušni prostor, špijunažu i pogranične vojne vežbe.

Prošlog meseca se neutralna Finska, uz takođe neutralnu Švedsku, pridružila Norveškoj, Danskoj i Islandu, koje su članice NATO, u neuobičajeno oštrom zajedničkom saopštenju u kojem se direktno navodi ruski "izazov" kao osnova za unapređenje uzajamne vojne saradnje.

Finci su cak poveli i debatu o tome da li bi trebalo da pristupe NATO, ali istraživanja javnog mnjenja ukazuju da ta ideja ima malu podršku među građanima.

Finska je, inače, jedna od nekoliko zemalja u Evropi u kojoj je obavezno služenje vojnog roka za muškarce.

Poslednjih godina, sa pogoršanjem domaće ekonomske situacije u Finskoj je zatvoreno nekoliko centara za obuku, a ukinuto je i na stotine radnih mesta u vojsci.

Vojni budžert je ove godine smanjen na 2,7 milijardi evra, ili 1,29 odsto BDP, dok je u 2012. dostizao 1,4 odsto BDP.

Od ove godine finski vojni sastav u ratnim uslovima je smanjen na 230.000 ljudi sa ranijih 350.000.

Prošle nedelje su, inače, sa jednog finskog bojnog broda ispaljeni projektili upozorenja na jednu "sumnjivu podmornicu" u blizini Helsinkija, za koju su se pojavile spekulacije da je ruska.

Istraga o tom slučaju je još u toku, a u vojnom saopštenju povodom njega naglašeno je da cilj projektila nije bio da oštete podmornicu već samo da je upozore da je uočena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: