"Potvrda bliskosti Grčke i Rusije"

Susret Vladimira Putina sa Aleksisom Ciprasom u Moskvi protekao je u znaku potvrde bliskih odnosa dva naroda i država i najave jačanja ekonomskih odnosa.

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2015.

22:36

Default images
Foto: Beta, AP

Putin je izrazio spremnost Moskve da učestvuje u eventualnom procesu privatizacije u grčkoj privredi, ističući da Atina nije od njega tražila finansijsku pomoć, dok je Cipras pokazao interesovanje za izgradnju dela gasovoda "Turski tok“" na grčkoj teritoriji.

Neke zapadne zemlje neskriveno su strahovale da bi Ciprasova poseta mogla da naruši njihovo jedinstvo u odnosu prema sankcijama Rusiji, ali posle današnjeg sastanka Putin je bio izričit rekavši da Moskva nema nameru da koristi pojedinačne kontakte da bi rešavala probleme sa Evropskom unijom kao celinom.

"Želimo da radimo sa celom ujedinjenom Evropom otvoreno, s poverenjem i u okviru dugoročnih strategija“, rekao je Putin, dodajući da se sa Ciprasom dogovorio da vrate međusobnu trgovinu na liniju rasta.

Putin je osim toga istakao da je trgovinski obrt između Rusije i Grčke u prošloj godini opao za 40 odsto pod uticajem antiruskih sankcija, kontramera Rusije i pada cene gasa.

Pročitajte još: Ciprasova poseta Rusiji je poruka EU o samostalnosti Grčke, istakli su urednica portala „Sputnjik“ Ljubinka Milinčić i spoljnopolitčki komentaror Boško Jakšiću Duelu B92.

Cipras je naveo da je Grčka suverena zemlja sa nespornim pravom na sopstvenu spoljnu politiku, kao i da grčka vlada razume odluku Rusije da na zapadne sankcije odgovori protivmerom.

"Odlično razumemo da su protivmere (Moskve) uvedene kao odgovor na sankcije, s čijom logikom nismo saglasni“, rekao je Cipras, koji je dodao da je Atina zainteresovana za izgradnju kraka gasovoda "Turski tok“ na grčkoj teritoriji.

Putin je istakao da Grčka nije tražila finsnijsku pomoć od Rusije, ali da je moguće davanje kredita na osnovu saradnje.

"Ukoliko grčka vlada bude sprovodila proces privatizacija u privredi, spremni smo da učestvujemo na svim tenderima i nadam se da ako to bude slučaj da ruskim kompanijama neće biti postavljani lošiji uslovi nego drugima u tom procesu. Ništa više nam nije potrebno“, rekao je Putin novinarima, prenela je agencija Tass.

Poseta grčkog premijera Moskvi danas i sutra, u jeku pregovora koje Grčka vodi sa svojim kreditorima EU i MMF-om, otvorila je vrata mnogim spekulacijama o mogućem grčko-ruskom savezu i njegovim realnim perspektivama, a Putin je danas izjavio da je Cipras došao u "pravo vreme“.

Dok Cipras boravi u Moskvi, austrijski ministar finansija Jerg Šeling ga upozorava da je približavanje Kremlju "opasna igra".

"Mi smo usred pregovora za finansiranje za Atinu i ne verujem da se u Moskvi odigrala dobra igra", ocenio je Sseling, dok je neimenovani nemački zvaničnik rekao da Berlin nema razloga da misli da je Atina omekšala svoj stav prema sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Kako je najavio Ciprasov kabinet, on će se u Moskvi sastati i sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim kako bi razgovarali o "ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, kao i saradnji na polju investicija, energetike, turizma i kulture".

Da će jedna od glavnih tema biti energetika nagovestio je i atinski dnevnik "Katimerini", koji je preneo da će Grčka i Rusija najverovatnije tokom Ciprasove posete potpisati energetski sporazum kojim se, između ostalog, predviđa i učešće ruskih kompanija na tenderu za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Jonskom moru.

Uoči Ciprasove posete, Moskvu je prošle nedelje posetio i grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis, koji je tom prilikom razgovarao sa ruskim liderima o saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

Cipras i Putin potpisali su niz bilateralnih sporazuma, a dvojica lidera snažno su osudili pokušaje da se devalvira sećanje na Drugi svetski rat i pokušaji da se negiraju nacistički zločini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: