Utorak, 31.03.2015.

09:49

Južna Morava poplavila 16 kuća

Izlivanjem Južne Morave poplavljeno 16 kuća u aleksinačkim selima Vitkovac i Donji Ljubeš, kaže direktor Vodoprivrednog centra "Morava" Dragoljub Miljojković.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

On je precizirao da je od juče nivo vode na toj reci u opadanju.

Južna Morava usporava tok prema ulazu u prirodni tesnac Stalaćke klisure i to je razlog prelivanja u gornjem toku prema aleksinačkom ataru, kazao je Miljojković Tanjugu.

Odbrambeni bedem na levoj obali Južne Morave u aleksinačkom delu nije završen i taj projekat je kandidovan za odobravanje kod Svetske banke za ovu godinu, rekao je on.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković rekao je Tanjugu da je u toj opštini proglašena vanredna situacija i da je uz petnaestak kuća u Vitkovcu i Donjem Ljubešu poplavljen veliki deo poljoprivrednog zemljišta.

Stanje je danas bolje, Južna Morava je u opadanju i u odnosu na jučerašnji nivo od 4,14 metara voda je pala jutros na 3,46 metara kod mosta na Južnoj Moravi kod Aleksinca, kazao je Stanković.

On je napomenuo da se prati sutacija na terenu i da će se u skladu sa vremenskom prognozom preduzimati mere za odbranu ugroženog područja.

Vitkovac i okolina na levoj obali Južne Morave bila je poplavljena i aprila 2010. godine kada je pričinjena znatna materijalna šteta.

Poplavljeno 500 hekatara zemljišta

Na području trsteničke opštine ne preti opasnost od izlivanja Zapadne Morave koja je poplavila oko 500 hekatra poljoprivrednog zemljišta, a nadležni su i danas na terenu i pokušavaju da utvrde visinu štete.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je Tanjugu da više nema opasnosti od novih izlivanja, jer nivo Zapadne Morave opada ali da su poljoprivrednici ogročeni jer odbrambeni nasip na delu te reke u Odzačima nije bio saniran.

On je dodao da je u selima Bogdanja i Počekovina poplavljeno po oko stotinak hektara zemljšta, a da je najteža situacija u slu Odžaci gde je pod vodom više od 300 hekatara oraničnih pvoršina.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su s pravom ogorčeni jer su posle prošlogodisnjih majskih poplava ponovo pretrpeli štetu "jer je zakazao neko u državnom sistemu".

Aleksić je juče primio predstavnike oštećenih poljoprivrednika koji su najavili tužbe protiv "Srbijavode" i zatražili nadoknadu štete, jer su njihove oranice, zbog neizvršene sanacije odbrambenog bedema na Zapadnoj Moravi, ponovo pod vodom.

"Poljoprivrednike zanima nadoknada štete, a za to je potrebno utvrditi odgovornost. Treba naći odgovor na pitanje ko je u državnom sistemu zakazao, pa 'Srbijavode' nisu izvršile sanaciju odbrambenog bedem", rekao je Aleksić.

Velika Morava raste

Vodostaj Velike Morave i dalje raste i proglašaena je redovna odbrana od poplave, u delu toka Ćuprija -Jagodina - Bagrdan, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

"Velika Morava je unutar nasipa, ali je problem što je mnogo stambenih, vikend i privrednih objekata, plastenika sa zasađenim povrćem, obora za stoku, bespravno izgrađeno u prostoru od obale do nasipa i tu može biti ozbiljnih problema i evakuacije stanovništva", rekao je Kušić.

Pripadnici Opštinskih štabova, Civilne zaštite i lokalnih samouprava su na terenu i prate sitauaciju, kao i stručnjaci JP "Srtbijavode", napomenuo je Kušić.

On je potsetio da je, zbog izlivanja Velike Morave juče u jutro u selu Čepure u opštini Paraćin i dalje u prekidu saobraćaj na liniji Paraćin - Raševica.

Vodostaj Velike Morave kod Vravarina je 290 centimetara, kod Chuprije 362, kod Bagrdana (Jagodina) 497 i kod Ljubičevskog mosta 138 centimetara.

Za dva dana vodostaj Velike Morave kod Varvarina, Chuprije i Jagodine je porastao gotovo dva metra.

U manjim rekama vodostaj ili opada ili stagnira, napomenuo je Kušić i dodao da "nema ni jednu informaciju sa terena da je neko ugrožen i da mu treba pomoć".

Problem sa bujičnim izlivanjem rečica i potoka juce su imali stanovnici Strižila, Lovaca i Bagrdana na području Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: