Sudovi dobri, a predmeti na gomili

Sudovi u Srbiji su dobro radili u prošloj godini iako su u postupcima gde su bili neophodni advokati stajali gotovo četiri meseca.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

17:46

Default images

To je ocena najviše sudske instance u zemlji, iako je ostalo je 2.800.000 nerešinih predmeta.

Advokati i tužioci su saglasni da su građani zaslužili bolje pravosuđe, smatraju da je problem u zakonima, ali i nedostatku obučenih kadrova.

I jedni i drugi upozoravaju na neprimeren politički uticaj prilikom izbora tužilaca i sudija.

Gotovo dve trećine srpskih tužilaca smatra da na izbore na u funkciju utiču političari, rođaci, prijatelji i interesne grupe.

“Po našem uverenju osnovni problem je ustavni položaj tužilaca koji umesto da osigurava samostalnost tužilaštva, praktično osigurava politički uticaj”, navodi Goran Iilić iz Udruženja tužilaca.

Problem političkog, ali i raznoraznih drugih uticaja na pravosuđe je problem star gotovo jedan vek, kaže predsednik Advokatske komore i podseća da su i sudije zbog nedavnih reformi u strahu za svoj posao.

“Ovako sudije imaju Damoklov mač da će ostati bez posla, ja sam nedavno branio koleginicu koja je kao najbolji sudija dobila najteže predmete sa područja bivša tri suda, a u jednom trenutku je došla kontrola i konstatovali su da ima veliki broj nerešenih predmeta. Niko nije uzeo u obzir težinu predmeta”, navodi Dragoljub Đorđević.

S druge strane je problem u zakonima i dosladnom sprovođenju. Tužilačka istraga je, kažu u Udruženju tužuilaca, najveći problem priliv predmeta se jedva savladava. To je i objašnjenje zašto istrage traju dugo.

“Imate tužilaštva gde postoji samo jedan zamenik, a koji pokrivaju nadležnost više sudova, odnosno više sudskih jedinica. Zamislite da pored starešine imate još jednog nosioca javnotužilačke funkcije, a on treba da saslušava osumnjičene na područjima nekoliko sudskih jedinica”, kaže Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca.

U Udruženju tužilaca nadaju se da će problem biti rešen jer su i predstavinici Ministrarstva prepoznali problem.

Advokati s druge strane priznaju deo svoje krivice zbog zaustavljanja rada sudova, ali kažu da su rezultati prostesta veća pravna sigurnost što je, kako tvrde, dugoročno najvažnije za građane Srbije. Oni smatraju da je dosledna primena zakona jedino rešenje za tromo pravosuđe.

“Ako budemo shvatili da moramo da primenjujemo zakon onako kako glasi, a ne kako se dogovorimo imamo šanse, ovako nema svetla na kraju tunela, vi kao poreski obaveznik i ja plaćaćemo greške koje prave sudije”, dodao je predsednik AKS Đorđević.

I jedni i drugi su saglasni da su reforme i često seljenje sudova usporile rad pravosuđa, a da rezultata nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: