Moskva: Izjave Bridlava apsurdne

Izjave vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu da Rusija koristi "zamrznute konflikte" kao instrument političkog pritiska su apsurdne, saopštila je Moskva.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

14:30

Default images
Foto: Beta/AP

"Potpuno je očigledno da su takve izjave u skladu s antiruskom propagandom, s ciljem da pruži nekakvo opravdanje za agresivnu politiku NATO protiv Rusije, i za korake koje preduzima NATO u širenju svog vojnog potencijala", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

"Takve izjave su toliko apsurdne i daleko od realnosti da ne zaslužuju nikakve posebne komentare", zaključio je Lukaševič.

Vrhovni komandant NATO-a za Evropu američki general Filip Bridlav je rekao juče da bi Rusija, posle konflikta u Ukrajini, mogla da se usredsredi na Moldaviju kako bi sprečila njeno skretanje ka Zapadu.

Bridlav je u američkom Kongresu, na pitanje koja bi ruska meta mogla da bude posle Ukrajine, rekao da bi to mogla da bude Moldavija, preneo je AFP.

"Ruski vojnici se nalaze u Pridnjestrovlju kako bi držali Moldaviju od skretanja prema Zapadu", rekao je Bridlav.

Pridnjestrovlje je zvaničo i dalje u sastavu Moldavije, ali pola miliona stanovnika istočne obale Dnjestra, koji govore ruski jezik, smatraju da žive u nezavisnoj republici.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. Moldavija je proglasila nezavisnost od Moskve, nakon što je godinu dana ranije prosovjetsko stanovništvo u istocnoj Moldaviji proklamovalo Pridnjestrovsku Moldavsku Sovjetsku Socijalisticku Republiku (PMŠR), nadajući se da će ostati u sastavu Sovjetskog Saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: