"Nije trenutak da naoružavamo UKR"

Potpredsednik poljske vlade, ministar odbrane Tomaš Šemonjak i šef poljske diplomatije Gžegož Shetina upozoravaju da nije trenutak da Poljska naoružava Ukrajinu

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

11:30

Default images

"U ovom trenutku koncentrišemo se na nešto drugo. Naša politika je da u pitanju Ukrajine angažujemo NATO i Evropsku uniju. Naoružavanje bilo koga nije stvar za udarne naslove u medijima već za tišinu kabineta. U ovom trenutku ocenjujemo da za to (naoružavanje Ukrajine) nije pravi trenutak", kazao je danas Šemonjak poljskom radiju TOK FM.

Vicepremijer i ministar odbrane odbio je kao nagađanja da bi slanje oružja Ukrajini značilo neposredni rat sa Rusijom.

"Naš stav je jasan. Ne možemo da kažemo da nikada nećemo isporučiti oružje Ukrajini. Embarga nema", rekao je Ssemonjak.

Na to da nije sada trenutak da se raspravlja o isporukama oružja Ukrajini zato što se u ovom momentu dalje razvija mirovni porces upozorio je za Djenjik Gazeta pravna i šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

"Postali smo na čudan način taoci te teme. Mnogo puta smo rekli da smo otvoreni za saradnju na komercijalnoj bazi, embarga na isporuke oružja Ukrajini nema. Ako su Ukrajinci zainteresovani mogu da koriste. Ali nije to tako da ćemo mi biti prvi ko će ispručivati oružje Ukrajini. Posebno sada u situaciji kada se razvija mirovni proces, to nije dobar trenutak da razgovaramo o isporukama oružja Ukrajini", kazao je Shetina.

Poljske i zapadne političare poljski list Žečpospolita pozvao je u svom uvodniku vrlo oštro da prevaziđu strah i naoružaju Ukrajinu.

Poljski list optužio je EU i Zapad da iako formalno embargo na isporuke oružja Ukrajini ne postoji u stvarnosti deluje a kao primer navodi misteriozno odustajanje vojne industrije SAD i Češke od nekih već dogovorenih isporuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: