"Kolinda da zahvali prethodnicima"

Kolinda Grabar Kitarović se zalaže za sprečavanje podela u društvu jer oseća da su podele postale žestoke.

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2015.

15:32

Default images
foto: Beta/AP

To je stav politikologa Branka Caratana, koji ističe da nova predsednica Hrvatske takvom porukom želi da zatvori temu podela u društvu.

Caratan ističe da u Hrvatskoj još traje privredna i socijalna kriza, što je opasno jer može doneti politički neugodne situacije, i dodaje da nova hrvatska predsednica želi da redukuje žestinu političkih podela.

"U tom smislu vidim i njenu zahvalnost ne samo prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, već i svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i i Stjepanu Mesiću", objašnjava Caratan u izjavi Hini.

Analitičar je naglasio da je, pored orjentacije ka Evropskoj uniji i NATO savezu, Grabar Kitarović istakla i interes za dobrim odnosima prema zemljama Jugoistočne Evrope, izbegavajući, pri tome, izraz "regija".

"Pojam Jugoistočna Evropa tu nema geografsko, nego političko značenje", ocenio je Caratan.

Profesor političke ekonomije Luka Brkić kaže da je zadovoljan inauguracionim govorom Grabar Kitarović, za koji smatra da je bio bez posebno velike patetike i primeren svečanom trenutku kakav je inauguracija.

"Predsednica je iznela stavove koji su već izrečeni više puta, tako da u tom delu nije bilo posebnih iznenađenja. S aspekta političke ekonomije posebno mi je bilo drago da je u govoru nedvosmisleno afirmisan izvoz kao ključan u strukturi BDP-a. To dobro zvuči, posebno kada je uklopljeno u jedan takav svečani govor", kaže Brkić.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je govor nove predsednice najmlađe članice Evropske unije bio veoma razuman i uravnotežen, ali mu se nije svidelo to što je među zvanicima bio i Tomislav Merčep, kome se sudi za ratne zločine.

Nije mu se, takođe, sviđalo to što je inauguracija organizovana na "folkloristički način", što je odudaralo od poruka Grabar Kitarović.

"Ona je u govoru bila predsednica za 21, a proslava za 19. vek", smatra Puhovski koji još kaže da je njen govor bio lišen bilo kakvih oštrica prema vladi, odnosno da je bio "pomirljiv, državnički i okrenut budućnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: