Cilj protesta rušenje Vlade Kosova

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamenik Hašim Tači su na vanrednoj konferenciji za medije ocenili da je rušenje Vlade bilo cilj današnjih demonstracija.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

18:21

Default images
Foto: Beta/AP

Na demonstracijama opozicionih stranaka u centru Prištine se zahteva smenjivanje ministra za povratak i zajednice Vlade Kosova Aleksandra Jablanovića i donošenje zakona kojim se Trepča pretvara u javno preduzeće.

Policija Kosova je večeras na rubu centra Prištine gde se i dalje, iako u manjem obimu, sukobljava sa demonstrantima od kojih je većina, koliko se može proceniti, mladja od 25 godina.

"Vlada Kosova je danas tokom celog dana s dubokim uznemirenjem pratila nasilne dogadjaje na trgovima u Prištini koji su organizovale političke stranke", rekao je premijer Mustafa i dodao da Vlada osudjuje nasilje koje je eskaliralo.

"Vlada izražava žaljenje zbog svih koji su povredjeni tokom protesta. Ona osudjuje političko podstrekavanje i nasilje nad javnim institucijama, gradjanima, privatnom svojinom i Policijom Kosova", rekao je Mustafa.

Ocenio je i da su demonstracije nanele izuzetnu štetu Kosovu.

"Vlada Kosova takodje ocenjuje da protest ne treba koristiti za ostvarivanje ambicija za vlast, poišto se vlast dobija jedino slobodnim glasom gradjana Kosova, a ne nasiljem", kazao je Mustafa.

Zamenik premijera, Hašim Tači je rekao da protest nije bila volja gradjana već tri političke partije koje nasiljem žele da uzmu vlast.

Po njemu, Samoopredelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su danas pokušali da silom preuzmu vlast.

Direktor Urgentnog centra Kliničko-bolničkog centra Kosova, Basri Lenjani je potvrdio za RTK da je pomoć zatražilo 29 demonstranata i 45 policajaca.

Lenjani je potvrdio da jedna osoba ima povrede od gumenog metka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: