Hamas pozdravio odluku MKS-a

Islamistički Hamas pozdravio je danas odluku Medjunarodnog krivičnog suda da pokrene ispitivanje mogućih ratnih zločina na palestinskim teritorijama.

Izvor: B92

Subota, 17.01.2015.

19:48

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Tužiteljka MKS-a najavila je u petak da će se sprovesti preliminarnio ispitivanje, "potpuno nezavisno i nepristrasno", ratnih zločina koji su možda počinjeni od 13. juna prošle godine, što otvara put mogućim optužbama i protiv Izraelaca, i protiv Palestinaca.

Odluka suda je usledila nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas, vodja Fataha, rivala Hamasa, zatražio članstvo u tom stalnom svetskom tribunalu za ratne zločine, sa sedistem u Hagu.

Izrael i SAD su se odmah tome oštro usprotivili.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je danas da ta organizacija poštuje potez suda.

"Ono što je sada potrebno je da se brzo preduzmu praktični koraci u tom pravcu i mi smo spremni da obezbedimo (sudu) hiljade izveštaja i dokumenata koji dokazuju da je cionistički neprijatelj počinio užasne zločine u Gazi i protiv našeg naroda", rekao je portparol, kako je preneo Rojters.

Izrael je odbacio odluku suda kao "licemernu", dok je američki Stejt department saopštio da je "tragična ironija da je Izrael, koji je pretrpeo hiljade terorističkih raketa na svoje civile i kvartove, sada pod proverom MKS-a."

Datum 13. juna omogućiće sudu da sagleda šta se dešavalo tokom sedmonedeljnog rata izmedju Izraela i Hamasa u julu i avgustu prošle godine, u kome je ubijeno skoro 2.200 Palestianca i 73 ljudi na izraelskoj strani.

Tuzioči će imati pristup dokazima o mogućim zločinima i zaključiti da li ima razloga za podizanje optužnice protiv pojedinaca na obe strane.

Izrael je 2005. godine povukao vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz Pojasa Gaze, ali je ta teritorija i dalje pod izraelskom i egipatskom blokadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: