Petak, 09.01.2015.

17:42

"Ekstremisti više vređaju islam"

Lider libanskog Hezbolaha šeik Hasan Nasralah kaže da islamski ekstremisti više vređaju islam i proroka Muhameda od onih koji objavljuju satirične karikature.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Nasralah nije direktno pomenuo napad na kancelarije satiričnog pariskog lista "Šarli ebdo", u kojem je u sredu ubijeno 12 ljudi, ali je istakao da su islamski ekstremisti koji odsecaju glave i ubijaju ljude, aludirajući na zverstva Islamske države u Iraku i Siriji, više štete naneli islamu nego bilo ko drugi u istoriji.

Takođe je rekao da su "autori uvredljivih knjiga i karikatura koji vređaju proroka među islamskim neprijateljima". On je indirektno aludirao na "Satanske stihove" Salmana Ruždija protiv koga je iranski ajatolah Homeini izdao fatvu, versku naredbu, da bude ubijen. Aludirao je i na video-snimak pod naslovom "Nevinost muslimana" koji se širio onlajn 2012. godine i izazvao ljutnju muslimanskih zajednica širom sveta, podsećaju svetske agencije.

Serija karikatura s prorokom Muhamedom objavljena je u jednom danskom listu 2005. godine i "Šarli ebdo" je bio jedan od medija koji ih je ponovo objavio. Hezbolah se pridružio drugim islamskim partijama i pokretima, koji su pozivali na demonstracije protiv tih karikatura.

"Sada više nego ikada moramo da razgovaramo o proroku zbog ponašanja određenih terorističkih grupa koje tvrde da su islamske", rekao je Nasralah, dodavši: "Oni su uvredili božjeg proroka (Muhameda) mnogo više nego iko u istoriji".

"Kroz svoje sramotne, gnusne, neljudske i okrutne reči i akte (te grupe) su uvredile proroka, veru... svetu knjgu i muslimanski narod više nego svaki drugi neprijatelj", istakao je Nasralah, objasnivši da je ta uvreda "veća nego knjige, filmovi ili karikture koje su uvredile proroka".

Vođa Hezbolaha je govorio putem video-linka pristalicama okupljenim u južnom Bejrutu. Njegova proiranska organizacija bori se u Siriji na strani sirijskog predsednika Bašara Asada, a njegova izjava je u oštroj suprotnosti s izjavama suni-militanata iz Islamske države i Al Kaide koji su pozivali na napade na zapadne zemlje. Sirijski režim je često izdvajao Francusku da podržava opoziciju u toj zemlji.

Nasralah je takođe rekao da je Francuska "izvozila" džihadiste u region.

Mnogi članovi grupa džihadista u Siriji jesu sa Zapada, iz Francuske, SAD i Velike Britanije.

Šerif Kuaši, jedan od braće koji je ubijen zbog masakra u francuskom magazinu, bio je umešan u parisku mrežu koja je pomagala da se prebace radikalni muslimani u Irak i pridruže borbi Al Kaide protiv snaga SAD, u jeku njihove intervencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: