KG: Prodavali torte sa deponije

Oko 18.000 torti odneto je sa kragujevačke deponije u noći između 24. i 25. decembra, a zatim su iste prodavane Kragujevčanima.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 03.01.2015.

17:25

Default images
Foto: Ilustracija

Gradsko veće Kragujevca formiralo je petočlanu komisiju koja treba da utvrdi ko je i gde pogrešio što su sa gradske deponije u Jovanovcu odnete torte koje je trebalo uništiti.

Najavljene i krivične prijave.

Direktor javno-komunalnog preduzeća "Čistoća" Dejan Raonić u izjavi Tanjugu rekao je da je na tu deponiju dovezena količina od 13.260 kilograma torti.

Raonić je naveo i da je jutros 10 radnika "Ccistoće" dobilo otkaz, a osam upozorenje pred otkaz.

"Otkaz su dobili radnici službe deponovanja otpada i službe obezbeđenja, jer sumnjamo da su podigli rampu na deponiji i držali je otvorenom dva sata, i time najverovatnije omogućili preprodavcima da uđu svojim vozilima u krug deponije i uzmu torte", rekao je Raonić i naveo "da na ulazu u deponiju postoje četiri kamere koje su snimile ulazak hladnjača u deponiju".

Raonić je naglasio da su torte dovezene na deponiju jer su se proizvođaču, koji ih izvozi u zemlje zapadne Evrope, pokvalirile hladnjače u kojima su skladištene, te da je pozvao veterinarsku inspekciju koja je naložila njihovo uništenje, budući da je reč o prehrambenom proizvodu, te i da propisi nalažu da budu zakopane.

Prema njegovim rečima, osam radnika je dobilo upozorenje pred otkaz, iz razloga što se sumnja da su torte odneli svojim kućama.

Član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović naglašava da je ovim povodom danas održana sednica gradskog veća po hitnom postupku, Jovanović je rekao "da je ispoštovana procedura preuzimanja torti od proizvođača i njihovog skladištenja na deponiju, ali ne i uništenja".

"Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje torte nisu bile pokvarene kada su dovezene na gradsku deponiju, ali činjenica da su bile na deponiji i da ima naznaka da su se našle u prodaji razlog je formiranja komisije koja treba da utvrdi ko je i gde pogrešio", rekao je Jovanović.

On je naglasio da je proizvođač ispoštovao proceduru, da je pozvao veterinarsku inspekciju koja je utvrdila da torte treba uništiti, i da su potom odvezene na gradsku deponiju.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, kako je saopštila informativna služba gradske uprave, izjavio je da se mora uvesti red u preduzeće "Čistoća", kao i u inspekcijske službe.

"Radi kompletne informacije o čitavom slučaju i evidentiranje svih koji su odgovorni za ovu situaciju angažovaćemo i nadležne drzavne organa, s obzirom na to da se roba pojavila u vanpijačnoj prodaji", rekao je Nikolić na sednici gradskog veća koju je sazvao odmah po saznanju da torte nisu uništene na deponiji.

Sreća u nesreći, dodao je gradonačelnik, da tortama nije istekao rok trajanja već da su povučene zbog pojave plesni usled kvara na hladnjači proizvođača torti.

"Ovde se ne radi samo o krađi u 'Čistoći' već i zdravlju i bezbednosti Kragujevčana. Voleo bih da smo mogli sve to da sprečimo, ali o čitavom slučaju smo sinoć dobili saznanja i odmah reagovali", rekao je gradonačelnik

Kragujevčanima je upućen zvaničan apel da ne konzumiraju sporne proizvode i ne daju ih deci. Kako je rečeno u Hitnoj pomoći do sada nije bilo slučajeva trovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: