Virusom do krađe Merkelinog govora?

Jedna od pomoćnica nemačke kancelarke Angele Merkel našla se na udaru hakera, a sumnja se na britanske i kontraobaveštajne službe SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

13:10

Default images

Kompjuterski virus "regin" pronađen je na njenoj USB memorijskoj kartici, na kojoj se nalazio nacrt govora Merkelove, koji je pomoćnica ponela svojoj kući, kako bi izvršila određene promene.

Složeni virus stigao je do računara kancelarkine saradnice preko USB memorijske kartice, a prepoznao ga je glavni računar u Kancelariji za evropsku politiku.

Nemački tabloid Bild piše da virus nije pronađen na ostalim računarima u kancelariji kancelarke, a ima ih oko 200.

Na virus “regin” prvi put je upozorila kompanija Simantek, rečima da virus ima mogućnosti da svojim kontrolorima omogući potpuno osmatranje radnji na zaraženom računaru ili računarskoj mreži.

U izveštaju se navodi da virus ovog tipa nije jednostavno programirati, te da se verovatno stvara u državnim institucijama, i po nekoliko godina.

“Regin” može da napravi printskrinove ekrana, da kontroliše kursor i krade šifre.

Veliku aferu oko američkog prisluškivanja evropskih zvaničnika otkrio je prošle godine bivši agent CIA Edvard Snouden, a jedna od meta prisluškivanja bila je i nemačka kancelarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: