"Migranti nam pomogli da ojačamo"

Komesar EU za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos izjavio je da su migranti pomogli EU da privredno, kulturno i društveno ojača.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

19:23

Default images

"Na Međunarodni dan migranata, podsećamo se da migranti čine značajan deo našeg svakodnevnog života. Migranti su nam pomogli da privredno, kulturno i društveno ojačamo", izjavio je komesar EU za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata.

Avramopulos ističe kako su legalni migranti u EU postali značajan faktor evropskih društava i tržišta rada i kako u uslovima ekonomske krize i visoke nezaposlenosti mora da se pronađe pravi pristup problemu migranata da bi se ostvarila korist od pozitivnog uticaju migracija.

"Naš najveći izazov je porast ksenofobije. Podsticane od strane populista širom Evrope, pogrešne predstave izazvane ksenofobičnom retorikom prete osnovnim vrednostima naših društava", ističe Avramopulos.

On napominje kako su mnoge članice EU suočene sa manjkom radne snage i stručnosti u ključnim sektorima.

"Samo u tekućoj deceniji (2010-2020.) radno sposobno stanovništvo EU će se smanjiti za 15 miliona. Zato su nam potrebni legalni načini da građani iz zemalja van EU dođu u Evropu da bi radili ili studirali", stoji u saopštenju.

"Imigracija mora da postane sastavni deo opštijeg pristupa na nivou EU za rešavanje društveno-ekonomskih izazova i izazova na tržištu rada u Evropi", ističe Avramopulos.

On naglašava kako politika legalne migracije i integracije ide "ruku pod ruku" sa naporima da se zaštite ugroženi i reši pitanje ilegalnih migranata.

"Ti napori moraju da očuvaju osnovna prava migranata ne samo u zemljama njihovog prijema, već i u zemljama tranzita i porekla", stoji u Avramopulosovom saopštenju.

"Komisija EU je rešena da ostvari koherentnu, sveobuhvatnu i efikasnu politiku na opšte dobro Evropljana i migranata. Zbog toga je Komisija najavila Evropsku agendu o migraciji kao važan element svog Programa rada, koji će biti jedan od mojih najvećih prioriteta za narednu godinu", zaključuje Avramopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: