Jahjaga: Mi smo privrženi dijalogu

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je rekla da Priština ostaje privržena dijalogu sa Beogradom i zatražila da se brže ispuni obaveza i formira Specijalni sud.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

12:15

Default images

Ona je u godišnjem obraćanju parlamentu oštro kritikovala političke partije za šestomesečnu krizu posle izbora i ocenila da je to nanelo veliku štetu Kosovu.

Jahjaga je ocenila da je Kosovo mnogo uradilo u borbi protiv verskog terorizma i dodala da je potrebna saradnja sa svim zajednicama u borbi protiv njega.

Predsednica Kosova je kritikovala javne nabavke i pravosuđe, a izrazila je i zabrinutost zbog izolacije Kosova.

Ona je dodala da će učiniti sve da se utvrdi istina o nestalima i da se njihova tela pronađu i vrate porodicama.

Jahjaga je pomenula i uspeh džudistkinje Majlinde Keljmendi verujući da ce ona postati šampion na Olimpijskim igrama u Riju.

Opozicione politicke partije Samoopredelenje, Alijansa za Buducnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su napustili sednicu kada je predsednica počela obraćanje.

"Daleko smo od realizacije ciljeva"

Jahjaga je ocenila da su politička zbivanja u drugoj polovini godine dokazala da Kosovo još zaostaje u realizaciji vizije i da je daleko od realizacije zajedničkih ciljeva.

Govoreći pred poslanicima Skupštine Kosova u godišnjem obraćanju, koje su bojkotovali opozicioni pokret Samoopredeljenje, AZBK i Inicijativa sa Kosovo, Jahjaga je rekla da su građani Kosova na parlamentarnim izborima održanim u junu pokazali visok stepen zrelosti.

"Građani Kosova, uz angažovanje i pažnju, održali su jedan dobar izborni proces, bez incidenata i prvi put sa etničkom sveobuhvatnošću na celoj teritoriji Kosova, dajući poverenje demokratskom procesu i jačajući ubeđenja da putem glasa veruju u uspostavljanje države, koja uzima u obzir njihove potrebe i želje, koje upravljanje i zastupanje tretira kao odgovornost", rekla je ona.

Predsednica Kosova je dodala da je šestomesečni period institucionalne i političke blokade otkrio nedostatke mlade demokratije, kao što su i identifikovane nejasnoće i nedostaci u Ustavu.

Prema njenim rečima, institucije Kosova pred sobom imaju mnogo izazova i očekivanja koje treba ispuniti, bilo građana Kosova ili međunarodnih partnera.

"Ubeđena sam da mi nećemo razočarati ni jednu stranu i svakog dana ćemo činiti što je moguće da prevaziđemo naše slabosti i nedostatke. Naši zadaci su konkretni i merljivi. I koraci za njihovu realizaciju treba da budu biti isto toliko konkretni i merljivi, kao što takva treba da bude i odgovornost za njihovo ispunjavanje", rekla je Jahjaga.

Ona je ocenila da prioritet za građanina Kosova ostaje smanjenje nezaposlenosti i ekonomski razvoj, koji će obezbediti dostojanstven život, održivo poboljšanje životnog standarda.

Kosovska predsednica je rekla da je evropska agenda Kosova usko povezana sa dva ostala unutrašnja procesa - rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i sa integracijom manjinskih zajednica u institucionalni i društveni život Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: