Neotvaranje poglavlja nije neuspeh

Programski direktor CIRSD Nikola Jovanović smatra da je nije neuspeh to što ove godine nije otvoreno nijedno poglavlje u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

13:37

Default images

"Ne bih rekao da je to neuspeh Srbije, to je više realno stanje stvari u ovom momentu. Očigledno je da od ekonomske krize 2008. godine nema dovoljno energije ni apetita u EU za proširenjem", rekao je Jovanović agenciji Beta.

Programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) je kazao da se prave minijaturni formalni koraci, samo da bi se, kako je ocenio, održavala iluzija kontinuiteta procesa.

"Srbija ne treba da očajava, već treba da iskoristi vreme koje ima za sopstveni razvoj i aktivnu viševektorsku spoljnu politiku", istakao je Jovanović povodom nepostizanja nužne jednoglasnosti šefova diplomatije EU juče u Briselu za odluku o otvaranju prvog poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Govoreći o Samitu premijera Kine i 16 država centralne i jugoistočne Evrope koji se danas završava u Beogradu, Jovanović je kazao da je značaj tog događaja u tome što Srbija može da od evropske periferije i "slepog creva", postane važan globalni trgovinski koridor.

Ta mogućnost se, kako je istakao, mora iskoristiti za izgradnju infrastrukture i hvatanje tehnološkog priključka sa najrazvijenijim delovima sveta.

"Radi se o namenskim (robnim) kreditima, tako da će veliki deo opredeljnog novca ući kao konkretna fizička infrastruktura u našu zemlju. Naravno da imamo sistemski problem sa planiranjem i pripremom projekata, ali se nadam da ćemo ipak ovako konkretne ponude i ispruženu ruku znati da iskoristimo", rekao je Jovanović.

On je međutim naveo da Srbija ne bi smela da se zadužuje zbog finansiranja tekućih troškova i potrošnje, ali da u infrastrukturu i tehnologije mora da ulaže.

Kako je naveo, EU je sa jedne strane zadovoljna što se investira u region koji je deo Evrope, a s druge strane se pribojava smanjivanja političkog uticaja na zemlje regiona.

"EU svojevremeno nije pokazala veiki interes da finansira brzu prugu Beograd-Budimpešta, kao i železnički prsten oko Budimpešte, tako da nema razloga da stavlja primedba što je neko drugi ušao u priču", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: