"Suspenzija pre odavanja podataka"

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Ketrin Ešton, kaže da je Euleks suspendovao svog člana pre nego što su mediji objavili navode o korupciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

16:51

Default images

"Ona je suspendovana pre nego što je sve ovo objavljeno. Euleks je to učinio sa punom diskrecijom, ali je to poseban slučaj i direktne povezanosti nema", rekla je Kocijančičeva odgovarajući na pitanje novinara kako objašnjava to što je Euleks suspendovao osobu za koju sumnja da je odala tajne podatke novinarima.

Osvrćući se na izveštaje prištinskog lista "Koha ditore" o korupciji u vrhu Euleksa, Kocijančičeva je u sredu u saopštenju za medije navela da su u Briselu svesni izveštaja o korupciji u vrhu Euleksa, ali da pravni princip da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica važi i za Euleks.

Upitana kako to da su, tokom restrukturiranja Euleksa, osobe osumnjičene za korupciju ostale u sastavu Euleksa, a suspendovana je osoba koja nema ni najmanju mrlju iza sebe kad je reč o korupciji, Kocijančičeva je danas rekla da ne može, dok je istraga u toku, da komentariše o osobama čija se imena pojavljuju u štampi, ali je naglasila da je restrukturiranje misije "odvojeni proces".

"Jasno je da je u toku restrukturiranje misije, kao odvojeni proces, i to je rezultat jedne duge analize, u saradnji sa kosovskim vlastima, pošto ta misija neće zauvek ostati na Kosovu", rekla je ona.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ko je tačno suspendovan i zbog čega, Kocijančičeva je ponovila da ne može da komentariše istragu koja je u toku.

Ona je podsetila na saopštenje za medije koje je juče objavila, a u kojem kaže da njena služba pažljivo prati razvoj događaja na Kosovu u vezi sa optužbama upućenih sadašnjim i bivšim funkcionerima Euleksa.

"Takođe smo potvrdili da od 2013. Euleks i pravosudne kosovske vlasti vode zajedničku istragu o tim optužbama", kazala je Kocijančičeva, podsetivši da je pre nekoliko dana, takođe, izjavila da su njenoj službi te optužbe poznate i da ih shvata veoma ozbiljno.

"Na sve raspoložive načine delujemo i istraga je u toku", istakla je ona.

"Koha ditore" već nekoliko dana iznosi teške optužbe o nekoliko visokih funkcionera Euleksa, koji su, prema dokumentovanim izvorima, uzimali mito da bi zaštitili pojedine kosovske političare i povezana lica od gonjenja zbog korupcije, pa čak i zbog ubistava.

Prema pisanju ovog lista, bivši predsednik sudskog veća Euleksa Frančesko Flori primio je 370.000 evra da zataška neke slučajeve, a najviši funkcioneri misije odbili su da protiv njega pokrenu istragu uprkos brojnim dokazima.

Nakon što je "Koha ditore" počela da objavljuje tekstove o korupciji, Euleks je suspendovao britansku tužiteljku Mariju Bamije zbog sumnje da je odavala tajne podatke medijima i zapretio novinarima dnevnika krivičnim progonom.

Bamije, kao i novinari "Kohe", tvrdi da ona nije izvor informacija objavljenih u tom listu, ali najavljuje da je spremna da, po ugledu na "Vikiliks" pusti u javnost niz dokumenata koji svedoče o korupciji u Euleksu ukoliko je ne vrate na posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: