Hodžaj: Dolazak u BG istorijski

Kosovski šef diplomatije Enver Hodžaj izjavio je da je boravak kosovskih ministara u Beogradu istorijski događaj i potvrda normalizacije odnosa.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

12:23

Default images

Enver Hodžaj i kosovski ministar ekonomskog razvoja Fadilj Ismailji učestvuju danas na ministarskom sastanku zemalja regiona, koji se održava u Beogradu. Hodžaj je dodao da se nada da u budućnosti posete kosovskog premijera i ministara Beogradu neće biti glavna vest.

On je izjavio da Beograd i Priština treba da potpišu mirovni sporazum pre nego što Srbija pristupi Evropskoj uniji.

"Taj pravno obavezujući sporazum, koji se spominje u EU, za nas nije ništa drugo nego mirovni sporazum", rekao je Hodžaj novinarima uoči početka regionalnog skupa o ekonomskom upravljanju u Beogradu.

On je dodao da proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine treba da se završi prijemom Kosova u Ujedinjene nacije i da Beograd ne treba to da blokira.

Prema njegovim rečima, dve strane treba da uspostave diplomatske odnose.

Priština je, kako je rekao, spremna da u roku od tri do pet godina reši sva nerešena pitanja s Beogradom.

Hodžaj je dodao da dijalog s Beogradom ne sme da bude beskonačan proces, već mora da ima jasan cilj, a to je puna normalizacija odnosa.

Osvrnuvši se na incidente na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija u Beogradu, Hodžaj je rekao da su oni samo pokazali koliko je krhka situacija u regionu.

Govoreći o institucionalnoj krizi u Prištini, Hodžaj je izjavio da bi za dve do tri nedelje Kosovo moglo da dobije novu vladu.

"Nema potebe za novim izborima i veoma smo posvećeni tome da pronađemo rešenje (za formiranje nove vlade)", rekao je Hodžaj u izjavi Tanjugu pred početak regionalnog neformalnog sastanka šefova diplomatija i ministara privrede.

On je dodao da se nastavak dijaloga s Beogradom očekuje veoma brzo, posle formiranja nove vlade.

"Veoma smo posvećeni da se sačuva stabilnost, bezbednost i sigurnost na Kosovu", rekao je Hodžaj i istakao da isto tolika posvećenost postoji i u nastojanju da se nastavi dijalog s Beogradom.

U tom kontekstu on je Briselski sporazum nazvao najvećim dostignućem 2013. i 2014. godine.

"Moramo da razgovaramo o još tema i da u narednih tri do pet godina rešimo sva preostala pitanja", rekao je Hodžaj.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije da bi on mogao da bude novi kosovski premijer, Hodžaj je rekao da je najbolji posao u vladi pozicija šefa diplomatije.

On je pozdravio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da odobri Kosovu provizorno članstvo i najavio da će Kosovo aplicirati za članstvo i u drugim sportskim organizacijama, ali i kulturnim, ekonomskim i onim koje su zadužene za ljudska prava...

"Ono što se desilo juče je samo korak ka jačanju suvereniteta Kosova i to omogućuje Kosovu da učestvuje u različitim sportskim događajima, što je od ogromnog značaja za građane Kosova, ali i za bolje razumevanje među svima u regionu", istakao je on.

Regionalni skup u Beogradu se održava po Gimnih formuli, koju inače ministri spoljnih poslova EU ponekad koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke.

Oricio: Skup dokaz zrelosti aktera

Foto: Tanjug
Specijalni izaslanik italijanskog predsedavanja EU Andrea Oricio izjavio je da današnji neformalni sastanak šefova diplomatije i ministara privrede zemalja regiona jasno svedoči o zrelosti svih aktera, ocenivši da je reč o istorijskom događaju za Zapadni Balkan.

"Ovaj skup je dokaz da epizoda sa utakmicom Srbija-Albanija može da se prevaziđe", rekao je Oricio u izjavi Tanjugu na marginama konferencije.

Prema njegovim rečima, ovaj skup je dokaz ozbiljnog rada i posvećenosti vlasti u Beogradu.

"Ovde su svi danas i to jasno svedoči o zrelosti svih aktera u regionu i to je veoma važan korak za prilike u ovom delu Evrope", dodao je italijanski zvaničnik.

Oricio, koji je i direktor za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Italije, ocenio je da je konferencija u Beogradu istorijski događaj koji, između ostalog, dokazuje da dijalog Beograda i Prištine napreduje i daje rezultate.

Osim napretka u dijalogu sa Prištinom, Oricio podseća da je izuzetno važno da naša zemlja nastavi sa reformskim kursom.

Upitan kako zvanični Rim gleda na ulogu Srbije na Zapadnom Balkanu, Oricio je odgovorio da je Srbija za njegovu zemlju ključna za stabilizaciju prilika u regionu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima veoma važnu ulogu i u napredovanju svih zemalja regiona u procesu evropskih integracija.

Italijanski diplomata nije želeo da govori o tome koja bi pregovaračka poglavlja mogla prva da budu otvorena u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, ali je istakao da Italija, kao trenutno predsedavajuća zemlja EU, izuzetno vrednuje napore koje srpske vlasti preduzimaju.

"Srbija je uradila odličan posao, ali ima još puno toga da se uradi u predstojećem periodu kako bi sve članice EU bile uverene u to da je vaša zemlja spremna da otvori prva poglavlja", ukazao je Oricio.

Prema njegovim rečima, posao Italije kao predsedavajuće EU je da u to uveri druge zemlje članice EU.

Oricio je ponovio stav zvaničnog Rima da je potpuno posvećen evropskoj perspektivi svih zemalja regiona.

"Današnji skup je, ponavljam, dokaz da Srbija vodi konzistentnu politiku i da je fokusirana na sprovođenje suštinskih reformi poput onih u ekonomskoj oblasti, ali i da želi da se povezuje sa drugima", zaključio je italijanski zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: