Ko profitira na hapšenju Bandića?

Hapšenje gradonačelnika Zagreba i mogući sudski proces odraziće se na političku scenu i dovesti do nove preraspodele snaga između političkih stranaka u Zagrebu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

16:30

Default images

Od toga bi najviše koristi mogle da imaju dve najveće stranke - HDZ i SDP, smatraju analitičari.

Profesor Ivan Rimac kaže da će onemogućavanjem Bandićevog političkog delovanja zbog sudskog procesa doći do političke borbe i to će rezultirati novom raspodelom snaga, pre svega između velikih stranaka, ali i nekih manjih u hrvatskom političkom telu.

"Zagreb je najvažnija politička sredina u Hrvatskoj kako po političkom uticaju, tako i po ekonomskoj moći gradonačelnika, što je posebno izraženo nakon formiranja Zagrebačkog holdinga, koji gradonačelniku daje veliku ekonomsku moć", naglašava Rimac u izjavi za Hinu.

Bandić je, inače, prvo bio prestonički gradonačelnik kao član SDP, a zatim kao nezavisni kandidat. U prvom periodu osiguravao je prisutnost SDP-a u Zagrebu, a zatim je, nakon što je izbačen iz te stranke, predstavljao prostor glasačkih preferencija koje nisu išle u korist ni SDP-u niti HDZ-u, a koji će stranke pokušati da vrate.

Analitičar Ivan Šiber smatra da će, ukoliko dođe do pokretanja sudskog postupka protiv Bandića, to dovesti do rasipanja njegovog biračkog tela, pa takva situacija može ići u korist SDP-u i HDZ-u, kojima je Bandić oduzeo veliki deo biračkog tela u Zagrebu.

Trećina Zagrepčana svoj glas je dala Bandiću upravo zbog nezadovoljstva velikim strankama, a budući da je sada tu i ORAH pitanje je kome bi se oni priklonili na idućim izborima. Posledica bi mogla biti, smatra Šiber, još veća apstinencija na lokalnim izborima.

Ivan Zvonimir Čičak veruje da je, zbog vremena u kojem se dogodilo, hapšenje gradonačelnika Zagreba politički proces kojim se želi skrenuti pažnja javnosti sa suđenja Josipu Perkoviću i s predstojećih predsedničkih izbora.

Upozorava da ne treba žuriti s osudama Milana Bandića, već pustiti da stvari idu svojih tokom i da započne sudski proces.

"Nemojte potcenjivati Milana Bandića kao osobu, on ima veliku podršku naroda, to neće lako proći", upozorava Čičak.

Jedan od kritičara Bandića, Dražen Lalić, koji je pre šest godina zajedno s 26 javnih osoba zatražio njegovu smenu zbog korupcije, danas kaže da se "ne naslađuje njegovim hapšenjem", već očekuje da će se idućih dana "mnogi naslađivati, a ponajpre pripadnici političke elite koji su godinama ćutali".

"Treba podsetiti i na političare koji su ćutali. Puno je vode ispod Save proteklo dok je Zoran Milanović odlučio da makne Bandića iz Zagreba. Prošle su godine i godine u kojima se ćutalo o korupciji i mislim se svi oni danas trebaju pokriti ušima", poručio je Lalić.

Zagrebački gradonačelnik uhapšen je juče zbog sumnje da je počinio više krivičnih dela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, a pored njega su privedeni i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz, predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i, navodno, još petnaestak osoba.

Hapšenja su, prema pisanju lokalnih medija, usledila nakon višemesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu, koje su sproveli Direktorat policije i USKOK, uz koordinaciju Državnog tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: