Iza zatvorenih vrata sa Putinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin sleteo je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, posetio je groblje Oslobodilaca Beograda i sastao se sa državnim vrhom Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 16.10.2014.

12:25

Default images

Ruski predsednički avion "Iljušin 96" sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 12.15. Putina su na aerodromu dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i drugi zvaničnici.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odali su počast borcima palim za oslobođenje Beograda. Oni su posle intoniranja himni Srbije i Rusije položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoj armiji, posle čega su se upisali u spomen knjigu.

Polaganju venaca prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zamolio je predsednika Rusije Vladimira Putina da razmotri uvoz fijata koji se proizvodi u Srbiji u Rusiju.

Nakon zatvorenog dela sastanka, Nikolić je Putinu uručio Orden Srbije na velikoj ogrlici, a potom se sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

“Drago mi je što ćete uveličati praznik našeg grada i naše žemlje. Srbija nikada neće zaboraviti učešće sovjetskih trupa u oslobađanju Beograda“, rekao je Vučić uz dodatak da je trgovinska razmena između Srbije i Rusije u stalnom porastu, te da u tom smislu vidi prostor za napredak. Na ulasku na groblje Oslobodiocima Beograda, predsednike je dočekala počasna garda, a nakon intoniranja himni Rusije i Srbije, ruski predsednik se upisao u spomen knjigu na ulazu u groblje.

Predsednici Nikolić i Putin zatim su kod spomenika Crvenoarmejcu, gde je sahranjeno 1.400 srpskih i 818 ruskih vojnika, položili vence i minutom ćutanja odali poštu stradalim vojnicima.

Na vencu predsednika Vladira Putina piše "Od predsednika Ruske Federacije", a na vencu srpskog predsednika "Hrabrim ruskim saborcima - predsednik Srbije Tomislav Nikolić".
Foto: Tanjug
Predsednik Rusije je razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je istakao da su Srbija i Rusija uvek bile na istoj strani. Nikolić je Putinu dodelio Orden Srbije na velikoj ogrlici, a potom se predsednik Rusije sastao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma. Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik obratiće se medijima.

Vladimir Putin biće počasni gost na vojnoj paradi "Korak pobednika" koja se organizuje povodom 70 godina od oslobođanja Beograda čime završava posetu Srbiji.

Tokom Putinove posete Beogradu biće potpisan paket od devet dokumenata u oblasti vojno-tehničke saradnje, energetike i železnice.Prema najavama Kremlja, na dnevnom redu će biti međunarodni problemi, pitanja trgovinsko-ekonomske i druge saradnje sa Srbijom.
Foto: Tanjug
Biće, takođe, razmotrena pitanja koja se tiču regionalnih odnosa i procesa pridruživanja Srbije EU. Predsednik Nikolić je Putinu uručio Orden Srbije na velikoj ogrlici.

U sastavu ruske delegacije su ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler, šef Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov i šef Federalne migracione službe Konsantin Romadanovski.

Ovo je treća Putinova poseta Beogradu - 2001. godine posetio je Srbiju kao predsednik, a 2011. kao premijer. Ruski predsednik iz Beograda putuje u Milano gde će učestvovati na samitu Evropske unije i azijskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: