"Insistiramo na izvinjenju Tirane"

Predsednik Odbora Skupštine za KiM Milovan Drecun kaže da se postavlja pitanje svrsishodnosti najavljene posete Beogradu premijera Albanije Edi Rame 22. oktobra

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

10:13

Default images

Povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, Drecun je u Jutarnjem programu RTS-a naglasio da Srbija treba oštro da protestuje i insistira na izvinjenju zvanične Tirane.

Imajući u vidu da je Albanija priznala jednostrani akt secesije, Albanija bi morala da pojasni da li već Kosovo i Metohiju svojata kao svoju teritoriju, kazao je Drecun.

On je rekao da do sada nije viđeno da neko zarad plasiranja neke političke, anahrone i anticivilizacijske i velikoalbanske ideje na taj način zloupotrebi sportsku manifestaciju.

Ističući da nema dilemu da iza toga stoji zvanična Tirana, Drecun je rekao da to pokazuje "da ćemo se u narednom periodu i dalje suočavati sa incidentima koji će slati istovetnu poruku" i da velikoalbanska ideja ima "strašan kapacitet za destabilizaciju regiona".

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju je rekao da pokazivanje karte "velike Albanije" pokazuje "pretenzije Albanije na deo naše teritorije".

On je ukazao da je Albanija prošla nekažnjeno za konstantnu agresiju nad Srbijom 1998. i 1999. godine i terorističku takozvanu OVK, da su na teritoriji Albanije bili logori u kojima su ubijani Srbi i gde su im vađeni organi i da je neprihvatljivo da Albanija deli Srbiji bilo kakve lekcije.

Drecun je rekao da je bilo propusta u organizaciji utakmice, jer je bilo bacanja predmeta i ulaska navijača na teren, zbog kojih će UEFA sigurno kazniti Srbiju, ali da se, sa druge strane, mora sankcionisati i na brutalan način unošenje politike na stadione.

Podsetimo, premijer Albanije Edi Rama je izjavio da je ono što se dogodilo tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije bila predstava nasilja i rasizma.

"Albanija i Albanci neće pasti na taj nivo. Albanija i Albanci su odlučni da budu model nadahnuća za budućnost", rekao je Rama.

Nije mi poznato da je velika Albanije model budućnosti regiona, kaže Ivica Dačić povodom izjave albanskog premijera da je Albanija model nadahnuća za budućnost.

Ambasadoru Albanije u Beogradu Iljir Bočka danas je u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručen demarš zbog incidenta na utakmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: