Ebola pod kontrolom za tri meseca?

Epidemija ebole mogla bi da bude stavljena pod kontrolu u naredna tri meseca, rekao je BBC specijalni izaslanik UN za tu smrtonosnu bolest Dejvid Nabaro.

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2014.

12:56

Default images

Nabaro je naveo da se broj slučajeva obolelih od ebole trenutno povećava veoma brzo, ali da bi veća društvena svest mogla da pomogne da se bolest stavi pod kontrolu.

On je dodao da je na tom polju već postignut napredak i da su ljudi postali svesni da je izolacija inficiranih najbolji način da se spreči širenje bolesti.

U početku, kako je dodao, mnogi u zapadnoj Africi nisu shvatali da je ebola infektivna bolest.

"Mislim da sada imamo mnogo bolji odnos javnosti, što me navodi da pomislim da je stavljanje bolesti pod kontrolu u naredna tri meseca razuman cilj. Kad kažem 'stavljanje pod kontrolu' mislim da će svake naredne sedmice broj novih slučajeva opadati, sve do tačke kad više neće biti inficiranih", rekao je Nabaro.

Do sada je potvrđeno ili se sumnja na više od 8.300 slučajeva ebole, a od te opake virusne bolesti umrle su najmanje 4.033 osobe.

Od toga je najviše smrtnih slučajeva (4.024) zabeleženo u zapadnoj Africi, gde su najgore pogođene Gvineja, Liberija i Sjera Leone. Slučajevi zaraženih zabeleženi su i u Nigeriji, Senegalu, Španiji i SAD.

Virus ebole prenosi se direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima inficirane osobe ili životinje.

U međuvremenu, njujorški aerodrom JFK uveo je od juče kontrolu putnika koji dolaze iz Liberije, Sjera Leonea i Gvineje, kako bi se utvrdilo da li su inficirani ebolom.

Njima se meri temperatura, a moraju da odgovore i na brojna pitanja.

Ta mera je uvedena pošto je u sredu u Teksasu od ebole umrla prva osoba na tlu SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: