Rodić i Marić o službi

Novoimenovani ambasadori u Azerbejdžanu i Indiji Nebojša Rodić i Vladimir Marić predstavili pred skupštinskim Odborom za spoljne poslove plan rada.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

16:45

Default images

Rodić je istakao da je zbog aktuelnih događaja u Ukrajini, Azerbejdžan postao strateški partner Zapadu, kao alternativni izvor gasa za Evropu .

Nekoliko većih naftnih kompanija potpisalo je ugovore kojim se otvara druga faza projekta eksploatacije gasa Šah Deniz, a u isto vreme turske kompanije potpisale su većinu ugovora za rad na projektu Južnog gasnog Koridora kojim se azerbejdžanski gas usmerava ka Evropi, zaobilazeći Rusiju”, dodao je on i ukazao da je ta zemlja medju pet tržišta u usponu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Rodić je rekao da Srbija sa Azerbejdžanom ima potpisana 24 bilateralna sporazuma, ali da oni nisu u korelaciji sa robnom razmenom i očekivanim benefitom i u prilog tome naveo da je u toku prošle godine izvoz iznosio 42 miliona evra, a uvoz bio svega deset hiljada evra.

Rodić je rekao da će biznis forum koji će početkom sledeće godine biti održan u Bakuu imati za cilj podsticaj trgovine i ekonomske saradnje, a da promenu, koja znači veći izvoz, treba realizovati kroz materijalizaciju postignute vojne saradnje koja prednjači u odnosu na druge.

Ambasador je takodje naveo da Srbija ima izvanrednu saradnju u oblasti namenske industrije, koja se meri iznosom od 45 miliona evra prošle godine, a da je ove godine nešto manja i da on na tom polju vidi svoj zadatak.

Obišao sam sve fabrike namenske i njihove direktore u pripremi odlaska u Azerbejdžan, jer smatram da je nužno da im još jednom predočim da je to teren i tržište u kojem se moramo mnogo agresivnije vratiti nego do sada i biti prodavci koji će bez velikih problema moći da naplaćuju svoja potraživanja”, rekao je Rodić.

On je podsetio da je prethodna vlada uspostavila dobru saradnju sa tom zemljom, da je ona sada nastavljena, da je uspostavljena i parlametnarna saradnja i da su ljudi u Azerbejdžanu izuzetno naklonjeni Srbiji.

To je zemlja veličine Srbije u kojoj živi isti broj stanovnika, imaju istorijski podeljen narod, preko 20 miliona Azera živi u Iranu, imaju politiku koja je ekspanzivna i ovog momenta Azerbejdžan je svakodnevno stecište svih suverena, predsednika vlada i parlametnarnih delegacija iz celog sveta”, rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da pronadje malo više sopstvene fleksibilnosti kako bi ušla u poslove koji bi se mogli ukazati.

Ako nismo kadri da gradimo kao nekada, izvanredni smo u projektovanju i to može da budue budućnost”, rekao je Rodić.

Ambasador u Indiji Vladimir Marić rekao je da Indija ima više od milijardu i 200 miliona stanovnika i 800 miliona glasaca, da su parlamentarni izbori, održani ranije ove godine, trajali više od mesec dana, da se predsednik države bira na pet godina, a da je parlament dvodoman - ima Dom naroda i Dom država, dok je poslanički mandat šest godina.

Glavni problemi Indije, naveo je Marić, proističu iz velikog broja stanovnika, izazovi su u oblasti zdravstvenih knjižica i higijene, u oblasti obrazovanja, zagadjenja životne sredine…, a prioritet im je razvoj industrijske ekonomije.
“Za dalji razvoj ekonomskih odnosa sa Indijom od velike važnosti biće predstojeće zasedanje drugog Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju u Beogradu, koji treba da pruži snažan impuls ekonomskoj saradnji i drugim oblicima bilateralne sradnje kao što je kultura, nauka…”, rekao je ambasador.

On je ukauzao da je 2013. godine izvoz iz Srbije bio u vrednosti 7.770.000 dolara, uvoz 173.877.000 po zemlji porekla, a direktno iz Indije 70.137.000 .

U prvih šet meseic ove godine, dodao je Marić, izvoz je 2.760.000 dolara, po zemlji porekla iznosi 69.621.000, a direktno iz Indije 38.360.000 dolara.

Postoje mogućnosti da se izvoz proširi metalopreradjivačkim proizvodima, proizvodima obojene metalurgije, traktorskim komponentama, poljoprivrednom opremom i sadnim i semenskim materijalom. Postoji interesovanje indijske strane za privatizaciju IMT i IMP, mogućnost za saradnju u oblasti poljoprivrede, prerade hrane, rudarstva i energetike….”, naveo je ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: