"EU ne određuje status Kosova"

Šef Kancelarije EU na KiM Samuel Žbogar rekao je da EU nije dogovorio status Kosova, ali da je sprovođenje Briselskog sporazuma uslov za pridruživanje Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

18:30

Default images

On je naveo da će se to razmatrati u okviru poglavlja 35, kao i za napredak Kosova, u vidu odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Delim san o evropskoj budućnosti i Srbije i Kosova i mislim da to nije samo san, već i realna mogućnost", rekao je Žbogar.

Šef Kancelarije EU na KiM je ocenio da je možda preterano očekivati da Srbi i kosovski Albanci postanu prijatelji i saveznici, ali da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa.

Cilj dijaloga Beograda i Prištine je, prema njegovim rečima, pre svega "normalnost" - da se postignu normalni odnosi između Beograda i Prištine, normalna mogućnost pristupanja Kosova EU, normalna situacija na samom Kosovu.

On je rekao da je proces normalizacije "maraton", koji obuhvata tri faze, prva je bilo postizanje Briselskog sporazuma, druga će biti implementacija, a treća konsolidacija dijaloga.

"Dijalog ne sme da ostane samo na političkom nivou kao što je sada, već mora da pređe i na niže nivoe, mora se razgovarati o problemima lokalne zajednice, predsednika opština. Dijalog će biti potreban i u budućnosti, a potom će uslediti implementacija, gde je potrebno uključiti lokalno stanovništvo. Poslanici Srpske liste moraće da se angažuju u novoj vladi u Prištini, što će preneti dijalog i na lokalni nivo“, istakao je Žbogar.

Šef Kancelarije EU na KiM je naveo da će na kraju biti konsolidacija dijaloga, koja podrazumeva spajanje civilnih društava, medija, angažovanje poslanika i poslovnih ljudi, što je, prema njegovim rečima, jedini način da se postigne dugoročna normalizacija odnosa.

Žbogar je istakao i da je dijalog omogućio napredak na evropskom putu - Srbija je dobila status kandidata, a Kosovo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

“Dijalog je povezan s procesom evrointegracije, a od implementacije zavisi dalji napredak“, naglasio je Žbogar.

Šef Kancelarije EU na KiM je drugog dana Foruma govorio na panelu "Srbi i Albanci 2025. kao prijatelji i saveznici: kako postići ovo?", gde je govorio i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

Beogradski bezbednosni forum, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je okupio 450 učesnika, traje do 2. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: